După atâtea zile cu scăderi, era normal să apară şi cumpărători la FP

Autor: Stefan Musgociu 26.05.2011

Acţiunile Fondului Pro­prie­tatea (FP) au avan­sat joi cu 1,13% după opt şe­dinţe consecutive de scă­dere, într-o piaţă în creştere cu 0,43% (pe indicele BET-C). În precedentele opt sesiuni titlurile FP au scăzut cu peste 9%, atingând miercuri cel mai redus preţ de la listare, de 0,48 lei, în condiţiile în care in­ves­ti­torii au reacţionat vizibil la corecţiile de pe bursele externe şi la informaţiile cu privire la reluarea conversiilor titlurilor de despăgubire în acţiuni Fondul Proprietatea.

Liviu Avram, şeful departa­men­tului de vânzări al firmei de brokeraj NBG Securities România, spune că era de aşteptat ca acţiunile Fondului să revină uşor, după ce miercuri au atins preţul minim de la listare. "După ce ai şapte din opt zile cu scăderi, este normal să apară o descă­tuşare şi o efervescenţă la cumpărare, care pentru unele acţiuni se va dovedi a fi nesustenabil, având în vedere volumele reduse de tran­zacţionare. Rămâne de văzut dacă piaţa va avea forţa necesară să se menţină la nivelurile actuale, încercând chiar noi aprecieri ale cotaţiilor. În continuare, cred că planează riscul ca minimele din ultimele zile să fie reatinse în perioada următoare şi este posibil să vedem şi preţuri mai mici", a declarat Avram.

Totodată, Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la Prime Transaction, consideră că până când nu se va diminua presiunea vânzărilor realizate de persoanele despăgubite în acţiuni FP, aceste titluri nu vor înregistra o revenire definitivă. El anticipează că până atunci, acţiunile fondului se vor menţine pe linia descendentă şi vor mai consemna unele perioade scurte în care preţul se va stabiliza pentru scurt timp la un anumit nivel.

Transferurile cu titluri Fondul Proprietatea au însumat 27,2 mil. lei, sumă din care 4,8 mil. lei au reprezentat valoarea unui deal cu 0,07% din acţiunile FP.

Titlurile Fondului au asigurat, astfel, 75% din lichiditatea pieţei acţiunilor, de 43,3 milioane de lei.

Cea mai recentă operaţiune cu acţiunile FP din piaţa principală a fost realizată la 0,4905 lei, preţ în creştere cu 1,13%, iar deal-ul a fost încheiat la 0,48 lei, preţ cu 1,03% sub ultima cotaţie de miercuri.

La preţuri uşor peste ultimele cotaţii de miercuri au fost tran­zacţionate şi majoritatea acţiunilor de la BVB, însă volumele au fost reduse.

Astfel, primele zece acţiuni în funcţie de lichiditate au dus indicele BET cu 0,37% peste nivelul de la finalul sesiunii precedente, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au avansat în medie cu 0,94%.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat ziua în creştere cu 1,93%, în condiţiile în care titlurile SIF Transil­vania (SIF3) au câştigat 3%, iar SIF Oltenia (SIF5) a urcat cu 2,45 procente.

"Piaţa în ansamblu duce lipsă de un catalizator care să o pună în mişcare, acele ştiri care să ducă la o antrenare mai mare a jucătorilor. Investitorii mari par a fi interesaţi pentru moment doar de pachete mari şi dacă piaţa le oferă oportunitatea de a achiziţiona la preţuri avantajoase cu atât mai bine pentru ei", susţine Adrian Bărbulescu.

De urmărit astăzi