Creditele neperformante au readus Bancpost pe pierdere

Autor: Ciprian Valentin Botea 26.05.2011

Grupul financiar elen EFG Eurobank, acţionarul majoritar al Banc­post, a înregistrat în primul trimestru o pierdere netă de 1,1 mil. euro din operaţiunile derulate în România, comparativ cu un câştig de 2,1 mil. euro în aceeaşi perioadă din 2010.

Rezultatele anunţate de grup la Atena sunt calculate con­form standardelor interna­ţio­nale de raportare financiară (IFRS).

Anul trecut grecii reuşiseră să revină pe profit, cu un câştig de 15,8 mil. euro (faţă de o pierdere de 8,3 mil. euro în 2009), după ce banca şi-a făcut curăţenie în bilanţ, iar formarea de credite neperformante a încetinit în toamnă.

Creşterea creditelor neperformante a accelerat însă din nou în primele trei luni din acest an, ponderea acestora urcând la 13,4% din portofoliul total de credite, cu un punct procentual peste nivelul de la sfârşitul lunii decembrie. Banca a constituit provizioane de 39 mil. euro în perioada ianuarie-martie 2011, cu 18% mai mult decât în ultimele trei luni din 2010.

Grecii aveau active de 5,06 mld. euro la sfârşitul lunii martie, cu 1,5% mai puţin decât în perioada corespunzătoare a anului trecut. Activele sunt cu 5,4% mai mici decât în decembrie 2010.

Acestea sunt primele rezultate obţinute sub mandatul executiv al lui Peter Weiss, fostul şef al ABN Amro (devenită RBS România), care a preluat funcţia de director general de la începutul anului.

Creditele acordate de Bancpost au urcat cu 1,8% în primele trei luni, până la aproape 3,4 mld. euro, în timp ce depozitele atrase de la clientelă au crescut cu 3,4% şi au ajuns la 1,94 mld. euro.

Soldul depozitelor a avansat cu aproape 11% în ultimul an, în condiţiile în care banca a încercat să-şi reducă dependenţa faţă de finanţările obţinute de la acţionarul majoritar pe fondul problemelor financiare din Grecia. Raportul credite depozite rămâne totuşi la un nivel ridicat, de 174%.

Grecii au intrat pe pierdere în trimestrul întâi şi din cauza reducerii cu 6,2% a veniturilor operaţionale, până la 67,3 mil. euro. Cheltuielile operaţionale s-au redus în acelaşi timp cu numai 2,5% şi au ajuns la 39,9 mil. euro. Băncile locale se confruntă cu scăderea veniturilor operaţionale din cauza vânzărilor mai mici de credite, iar profiturile mai mici mai pot fi ajutate acum doar de scăderea provizioanelor constituite pentru credite neperformante.

Bancpost opera la sfârşitul lunii martie o reţea de 300 de sucursale şi agenţii, cu două unităţi mai puţin decât în martie 2010.