Vreme: Fără răspunsul OTE nu decidem nimic la Romtelecom

Autor: Adrian Seceleanu 26.05.2011

Ministerul Comunicaţiilor nu a luat în acest moment decizia de a lista acţiuni ale Romtelecom pe bursă pentru că aşteaptă să vadă ce răs­puns va oferi în această săptămână grupul elen OTE la întrebarea statului român dacă este interesat de restul de acţiuni pe care nu le deţine la fostul operator naţional de telefonie fixă.

"Totul este legat de răspunsurile pe care le vom primi de la grupul OTE. De răspunsul OTE depinde dacă vom merge înainte cu o fuziune între Rom­telecom şi Cosmote sau dacă vom scoate pachete mici de acţiuni pe bursă", a spus ministrul comuni­ca­ţiilor Valerian Vreme la conferinţa "Ziua Comuni­caţiilor", răspunzând unei întrebări a ZF. El a evitat să comenteze afirmaţiile făcute de fostul ministru al comunicaţiilor Dan Nica potrivit cărora grecii nu pot bloca o listare a unui pachet de acţiuni al Rom­telecom pe bursă, iar listarea este prevăzută în contractul de privatizare din 2003. La insistenţele ZF de a clarifica situaţia, Vreme a pre­cizat doar că OTE are un "anumit drept de preem­ţiune", fără a oferi alte detalii.

Oficialii Ministerului Comunicaţiilor au declarat anterior că nu am mers cu listarea unui pachet de acţiuni al Romtelecom pe bursă pentru că grupul OTE are drept de preemţiune. Nica, cel care a fost ministru în 2003 când OTE a devenit acţionar majoritar, spune însă că afirmaţiile nu sunt corecte. "Nu este adevărat că statul nu poate lista acţiunile din cauza contractului de privatizare semnat în 2003. Mai mult, statul era chiar obligat să scoată acţiunile la bursă. Ar fi o mare şi imensă eroare ca statul să nu iasă cu acţiunile Romtelecom pe bursă."

Vreme nu a dorit să ofere mai multe detalii, insis­tând că statul român nu va face nicio mişcare până când nu va afla ce intenţii are OTE în legătură cu pachetul de 46% din Romtelecom. "Poate fi vân­zarea acţiunilor Romtelecom către OTE, poate fi listarea la bursă a unui pachet de acţiuni ale operatorului naţional de telefonie fixă sau poate fi fuziunea Romtelecom cu operatorul de telefonie mobilă Cosmote, propunere avansată de partea română din octombrie 2010", a spus Vreme.

În altă ordine de idei, întrebat dacă nu consideră că secretarul de stat Marius Fecioru este într-o situaţie de incompatibilitate pentru că participă la negocierile de vânzare a Romtelecom deşi are şi un post blocat la Romtelecom la care, teoretic ar putea reveni dacă ar pleca de la minister, Vreme a afirmat că "există instituţii ale statului care pot decide acest lucru" şi că din punctul lui de vedere nu este o problemă. "Până acum câteva zile nici nu am ştiut de acest lucru", a spus Vreme. Înainte de a fi numit secre­tar de stat la MCSI, Marius Fecioru a fost director în cadrul Romtelecom.

La finele săptămânii trecut, reprezentanţii grupului elen OTE şi Deutsche Telekom s-au întâlnit cu ministrul Vreme şi au discutat despre piaţa teleco­municaţiilor din România şi situaţia Romtelecom şi a Cosmote România.

Vreme a declarat după întâlnire că grupul elen va prezenta, până vineri 27 mai o propunere concretă privind pachetul de acţiuni deţinut de statul român la Romtelecom, lider pe piaţa de telefonie fixă.