La nevoie, BNR poate lua în garanţie sedii de bănci greceşti în schimbul finanţării

Autori: Liviu Chiru , Razvan Voican 26.05.2011

Banca Naţională are pâr­ghii pentru a interveni în even­tua­litatea concre­ti­zării unor scenarii de criză an­tre­nate pe piaţa ban­ca­ră locală de situaţia din Grecia, înce­pând de la refinanţarea bilaterală a ti­tlu­­rilor de stat deţinute de băncile cu ca­pital elen şi până la preluarea în ga­ran­ţie a sediilor acestora în schimbul fur­nizării de lichidităţi, afirmă un oficial din sistemul bancar.

"BNR are mecanisme prin care poate acorda sprijin de lichiditate băn­cilor, inclusiv prin credite garantate cu active. În ultimă instanţă, după ce ar fi epuizate posibilităţile de finanţare prin operaţiuni repo bilaterale (n.red. - funizare de lichidităţi contra titluri de stat direct între BNR şi o anumită ban­că aflată în deficit de lichiditate), există şi posibilitatea garantării cu sediul, desigur cu o ajustare a valorii înregis­trate a acestuia. "

Sursele citate susţin că evaluările actuale nu oferă suport pentru un sce­nariu în care filialele locale ale băncilor elene s-ar confrunta cu retrageri mari de fonduri din cauza unui efect de conta­giune cu tensiunea din Grecia. "Dacă este ceva de făcut va acţiona banca centrală ca autoritate de supra­veghere şi reglementare. Totul depinde de ce se întâmplă cu băncile-mamă, iar în Grecia există deja un mecanism de susţinere a grupurilor financiare în cadrul acordului de finanţare încheiat anul trecut cu FMI. Statul elen va intra cu capital dacă va fi nevoie", spun sursele citate.

România are două bănci greceşti în top 10, Alpha Bank (controlată de Alpha Bank Grecia) şi Bancpost (con­trolată de EFG Eurobank), care prin poziţiile deţinute atât pe clientela per­soa­nelor fizice, cât şi pe segmentul com­paniilor, au o importanţă sistemică pe piaţa locală, cumulând peste 10% din active. Foarte aproape de top 10, pe locurile 11 - 12 se află alte două bănci controlate de greci, Piraeus (Piraeus Grecia) şi Banca Românească (Natio­nal Bank of Greece-NBG), cumulând aproape 5% din piaţă.

Principala ameninţare care pla­nează asupra sistemului bancar local de când criza din Grecia a căpătat o am­ploare greu de anticipat în urmă cu doi ani este ca băncile elene să ajungă în situaţia de a tăia liniile de finanţare ale subsidiarelor locale, de a trece la vân­zări de active şi chiar de a cere ram­bursări anticipate ale finanţărilor.

Până în prima parte a acestui an cele patru mari bănci amintite - Alpha, Eurobank, Piraeus şi NBG - erau constrânse să-şi menţină expunerile locale prin acordul de la Viena super­vizat de FMI şi Comisia Europeană. Însă din luna martie a acestui an obli­gaţia formală a dispărut, rămânând un angajament de menţinere la nivel declarativ.