Producătorii agricoli continuă să ameninţe cu creşterea preţurilor la produsele alimentare

Autor: Liviu Iancu 27.05.2011

Produsele alimentare se vor scumpi cu până la 5% în perioada următoare din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi a contextului internaţional, au anunţat, vineri, la un seminar, reprezentanţii federaţiei Agrostar.

Agrostar pune viitoarele majorări de preţuri şi pe seama lipsei unei "strategii coerente" a Ministerului Agriculturii şi cere demisia ministrului Valeriu Tabără.

"Ministrul Agriculturii nu poate să intervină direct în reglarea preţurilor, dar poate să o facă prin politici sectoriale, ceea ce lipseşte cu desăvârşire la ora actuală. Pot fi luate măsuri de stimulare a investiţiilor şi de creştere a gradului de absorbţie a fondurilor europene", susţine Niculae Ştefan, preşedintele Agrostar.

El consideră că lipsa unei strategii agricole duce la agravarea situaţiei fermierilor şi la împovărarea românilor cu preţuri greu de suportat la alimente.

"În viitor, lupta pentru resursele de hrană ale planetei se va ascuţi, iar România, deşi are potenţial uriaş în domeniu, va fi doar o piaţă de desfacere pentru produsele scumpe din import. Optimismul exagerat al domnului Valeriu Tabără, care susţine că România nu se va confrunta cu o criză alimentară, arată lipsă de realism din partea domniei sale", a completat Ştefan.

La începutul lunii mai şi preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, declara că preţurile produselor alimentare procesate vor creşte în următoarele 2-3 luni cu până la 10-12%.

FNPAR a anunţat de asemenea o majorare a preţurilor produselor alimentare în perioada următoare, invocând atât condiţiile meteo, cât şi lipsa unui sprijin pentru acest sector din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Previziunile producătorilor agricoli au fost contrazise de ministrul agriculturii Valeriu Tabără, care a declarat că sunt premise ca oferta de produse agricole să acopere cererea în acest an, ceea ce "nu creează o presiune suplimentară asupra preţurilor". Tabără a adăugat că în ceea ce priveşte preţurile alimentelor "pare a se continua" o anumită abordare a scumpirilor anunţate în media, cu toate consecinţele care decurg din aceasta, inclusiv "reacţii speculative ale pieţei" la astfel de informaţii: "Se poate aprecia că cel puţin pentru unele produse agroalimentare, ritmul de creştere a preţurilor cu amănuntul este nejustificat şi este rezultatul acţiunii unor factori speculativi în piaţă şi nu a unei diminuări a ofertei faţă de nivelul cererii. Pentru anul 2011, dacă se ia în considerare evoluţia culturilor însămânţate în toamna anului 2010 pe de o parte, şi realizarea programului privind culturile de primăvară pe de altă parte, se poate aprecia că există toate premisele ca oferta de produs agricol primar să acopere nivelul cererii, ceea ce, în condiţii normale de funcţionare a pieţelor produselor agricole, nu creează o presiune suplimentară asupra preţurilor la consumator".