Opoziţia lansează programul economic: propune reducerea CAS cu 5% si scăderea impozitului pe veniturile mici

Autor: Florin Ciolac 27.05.2011

Programul economic prezentat vineri de USL propune o impozitare diferenţiată a veniturilor, în trei trepte, de 8, 12 şi 16%, menţinerea pentru încă patru ani a TVA la 24% şi negocierea unui nou acord cu FMI, în 2013.

USL îşi propune înfiinţarea a cel puţin un milion de noi locuri de muncă, măsurile prevăzute fiind reducerea CAS cu 5% pentru angajatori, reducerea integrală a plăţii CAS pentru un an de zile pentru angajatorii care creează noi locuri de muncă, scutirea de orice taxe pentru angajările în regim "part time", condiţionarea participării la licitaţii publice de existenţa a cel puţin 15% angajaţi sub vârsta de 25 de ani.

În plus, USL doreşte majorarea salariului minim pe economie la 800 lei.

Descărcaţi de aici programul economic propus de USL (.pdf)

Programul economic al USL prevede un sistem de impozitare a veniturilor în trei trepte: 8% pentru veniturile de până la 800 lei lunar, 12% pentru veniturile de la 800 la 1600 lei/lună şi 16% pentru veniturile de peste 1.600 lei lunar.

În ceea ce priveşte TVA, USL îşi propune să păstreze actuala cotă de 24% pe durata întregului mandat de patru ani 2012-2016.

Există o excepţie, în ceea ce priveşte TVA aplicat la producţia de cereale, pâine, carne proaspătă, lapte şi legume proaspete, unde din 24% producătorii îşi vor putea deduce 15%.

Pentru stimularea sectorului privat, USL propune o Agenţie pentru programele naţionale de investiţii (după modelul ARIS), atragerea de investiţii din ţările emergente, capitalizarea Fondului de Garantare pentru IMM-uri.

Alte măsuri conţinute de programul USL sunt capitalizarea CEX şi EXIMBANK. De asmeneea, USL a propus plafonarea împrumuturilor guvernamentale de pe piaţa internă, considerând că astfel băncile vor fi nevoite să dea drumul la creditare.

O altă măsură propusă de USL este înfiinţarea unui comitet parlamentar de monitorizare pentru creşterea transparenţei utlizării banului public.