România se dezbracă în faţa investitorilor străini pentru a-i convinge să cumpere titluri de stat în euro

Autor: Marius Radu - Mediafax 27.05.2011

România va începe pe 6 iunie întâlnirile de prezentare (road show presentation) pentru a lansa prima emisiune de titluri în euro pe piaţa internaţională prin programul MTN (Medium Term Notes), potrivit unor surse din piaţă.

Societe Generale, alături de Erste Bank, sunt aranjorii selectaţi de către Ministerul Finanţelor pentru emisiunile din programul cadru de finanţare pe termen mediu.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Bogdan Drăgoi a anunţat în urmă cu două săptămâni că România va efectua prima emisiune prin programul MTN (Medium Term Notes) în prima parte a acestui an şi va lansa o altă licitaţie în a doua parte a anului 2011.

Potrivit unei analize BRD, filiala locală a Societe Generale, Ministerul Finanţelor va împrumuta în acest an 7,5 miliarde lei (1,8 miliarde euro) de pe pieţele externe prin programul MTN (Medium Term Notes), în condiţiile în care nevoia totală de finanţare pentru 2011 este estimată la 86 miliarde de lei (circa 21 miliarde euro).

Nevoia totală de finanţare pentru acest an a fost calculată luând în considerare un deficit bugetar de 4,4% din PIB, cât a fost convenit cu FMI.

Guvernul a aprobat la mijlocul anului trecut un program de emisiuni MTN pe piaţa internaţională pe o perioadă de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro, dar până acum nu s-a realizat nicio licitaţie.

Finanţele au atras în 2009 valută din piaţa internă în sumă de 2,76 miliarde de euro, prin trei operaţiuni.
De asemenea, Trezoreria a realizat anul trecut două emisiuni de titluri de stat în valută, în sumă de 2,5 miliarde de euro, din care a rambursat o emisiune realizată în noiembrie 2009, de 1,42 miliarde de euro.