Rusia renunţă la măsura care a aruncat în aer preţul cerealelor

Autor: Gabriel Razi 29.05.2011

Vladimir Putin a anunţat că începând cu luna iulie Rusia va renunţa la interdicţia de export de cereale impusă în luna august a anului trecut ca urmare a pierderii unei mari părţi din recoltă ca urmare a fenomelor meteo extreme, informează CNN.

"Vom ridica interdicţia de export de la 1 iulie. Aceasta este una dintre măsurile pentru a susţine producătorii agricoli care au potenţial să iasă la export", a declarat Putin.

Embargoul de export impus anul trecut de autorităţile de la Moscova a aruncat în aer preţul cerealelor pe pieţele internaţionale în condiţiile în care Rusia este al treilea exportator de grâu la nivel mondial.

Preţul grâului a crescut la nivel internaţional în medie cu 36,5% din luna august până în prezent, în timp ce cotaţia internaţională a porumbului a avansat cu 80% în aceeaşi perioadă, conform datelor FMI.

De celalaltă parte, producţia internă de cereale a Rusiei s-a ridicat anul trecut la 61 de milioane de tone, în scădere cu aproape 40% faţă de 2009, potrivit datelor ministerului agriculturii din Rusia.

La rândul său, Viktor Zubkov, ministrul agriculturii rus, a declarat că deşi la începutul acestui an condiţiile meteo nu au fost prielnice, însămânţarea merge bine şi că acest an va fi unul bun pentru agricultura din Rusia.

Autorităţile de la Moscova estimează că în acest an recolta totală de cereale se va ridica la 85 de milioane de tone, cu aproape 25% mai mult ca anul trecut. Analiştii în domeniu se aşteaptă ca producătorii ruşi să exporte în acest an 10-13 milioane de tone de cereale.