Creşterea cererii pentru cupru va încetini semnificativ anul acesta

Autor: Bogdan Cojocaru 29.05.2011

Creşterea cererii pentru cupru la nivel mondial va încetini de la 16,4% în perioada 2005-2010 la 8,4% în 2011-2012, potrivit estimării Consiliului Internaţional al Prelucrătorilor de Cupru, citat de Reuters.

Consiliul anticipează că în China cererea pentru cupru, metal utilizat mai ales în industria electronicelor, energetică, auto şi în construcţii, va creşte cu 7% anul acesta, comparativ cu un avans de două cifre anul trecut.

Perspectiva pe termen scurt referitoare la piaţa cuprului rămîne nesigură în condiţiile în care preţurile mari încurajează utilizatorii finali să reducă stocurile. Consumatorii ezită, de asemenea, să acumuleze stocuri care nu sunt necesare.

Totodată, actualul nivel al preţului a determinat utilizatorii finali din unele sectoare să înlocuiască cuprul cu aluminiul, notează Consiliul.

"Gradul ridicat de incertitudine privind economia globală însemnă că utilizatorii finali nu-şi pot forma o imagine a preţurilor pentru următoarele luni. De aceea cred că vor continua să cumpere doar pentru nevoile imediate", a declarat Mark Loveitt, secretarul general al Consiliului.

Diminuarea stocurilor de cupru din depozitele din China a sugerat unora dintre analişti că în acest stat cererea creşte. Alţi analişti consideră, însă, că scăderea se datorează majorării exporturilor şi nu îmbunătăţirii cererii.

Industria auto este unul dintre cei mai mari consumatori de cupru, iar China este cea mai mare piaţă auto din lume.