Ca să scape de influenţele "nocive" ale americanilor, Iranul îşi face propriul Internet şi propriul Windows

Autor: Alexandru Matei 29.05.2011

Iranul duce cenzura la un nou nivel: vrea să creeze o aşa-numită reţea de Internet naţională, ceea ce ar putea avea drept efect o "rupere" a spaţiului virtual iranian de restul lumii, scrie The Wall Street Journal.

Iranul, deja una dintre cele mai sofisticate naţiuni în ceea ce priveşte cenzura online, îşi promovează propriul Internet ca pe o măsură de reducere a cheltuielilor pentru consumatori şi ca pe un mod de a menţine regulile morale ale islamului.

În februarie, în timp ce protestele prodemocraţie se extindeau în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, Reza Bagheri Asl, directorul institutului de cercetare al ministerului telecomunicaţiilor, a declarat unei agenţii de presă iraniene că în curând 60% din gospodăriile şi companiile din ţară se vor afla într-o reţea internă nouă. În următorii doi ani, această reţea va acoperi întreaga ţară.

Această măsură pare a face parte din încercările autorităţilor de a contracara o ameninţare importantă: o invazie online a ideilor, culturii şi influenţei Occidentale şi în special a celor americane.

La sfârşitul săptămânii trecute au apărut zvonuri în presa iraniană cu privire la intenţiile regimului de a lansa propriul sistem de operare, care să înlocuiască Windows-ul produs de gigantul american Microsoft.

Reţeaua naţională de Internet a Iranului "se va conforma legilor islamice, adresându-se musulmanilor respectând regulile etice şi morale", conform declaraţiilor lui Ali Aghamohammdi, oficial iranian pe probleme economice. La început, reţeaua iraniană va funcţiona în paralele cu Internetul, băncile, autorităţile statului şi marile companii continuând să aibă acces la reţeaua globală. Eventual, reţeaua naţională ar putea înlocui Internetul atât în Iran, cât şi în restul ţărilor musulmane.