Acţiunile din chimie şi FP rămân principalele atracţii pentru investitori

Autor: Stefan Musgociu 29.05.2011

Acţiunile companiilor din sectorul chimic, pre­cum Oltchim, Azo­mureş şi Amo­nil, ră­mân în aten­ţia investi­to­rilor du­pă creş­terile semnificative de săp­tă­mâ­na tre­cută, la fel ca şi titlurile Fon­du­lui Pro­prietatea, care rămân în zona mi­ni­melor.

Bursa a avansat uşor şi vineri, cu 0,68%, într-o piaţă în care acţiunile Fondului Proprietatea (FP) s-au întors pe scădere, după o zi de creştere, şi s-au apropiat din nou de nivelul minim de la listare, în timp ce titlurile Oltchim (OLT) şi Azomureş (AZO) au urcat cu peste 8% şi, respectiv, cu 12%. Direc­torul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest Marcel Murgoci spune că evoluţia de vineri nu poate fi considerată relevantă tocmai din cauza rulajelor reduse consemnate de cele mai multe acţiuni.

"Vânzătorii aşteaptă o nervozitate a cumpărătorilor pentru a vinde. Pe de altă parte, cei care au vândut în şedinţele de scădere aşteaptă să treacă această perioadă de revenire şi vor să intre la cumpărare doar pe un nou val de corecţii. Se pare că în ultimele două zile atât pe partea de vânzare, cât şi pe cumpărare investitorii au fost mai relaxaţi şi din acest motiv au fost şi volume mici pe cele mai multe acţiuni", a declarat Murgoci.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni au fost realizate la preţuri în creştere în medie cu 0,87%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,07% peste nivelul de joi.

Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprietatea au plasat indicele BET-FI cu 0,68% peste ziua anterioară.

Încă din primele cinci minute unii investitori au ridicat puternic, cu câte 15%, acţiunile Oltchim, Amonil (AMO) şi, ulterior, Azomureş. Totuşi, dacă în cazul titlurilor Oltchim evoluţia nu i-a surprins pe brokeri, întrucât acestea s-au menţinut pe ascendenţa din ultimele şedinţe, acţiunile Amonil şi Azomureş au reprezentat surpriza din deschidere. După primele 20 de minute, acţiunile Oltchim şi Azomureş s-au detaşat în funcţie de lichiditate, în timp ce rulajul titlurilor Amonil a fost foarte redus până la închidere.

La finalul şedinţei acţiunile Oltchim şi Azomureş aveau rulaje apropiate, de 2,6 mil. lei şi, respectiv, 2 mil. lei, iar tranzacţiile cu titlurile Amonil cumulau doar 55.000 de lei.

Ultima tranzacţie cu acţiunile Oltchim a fost realizată la 1,145 lei, preţ în creştere cu 8,12%. Titlurile Azo­mureş au încheiat ziua în urcare cu 12,79%, la 0,7895 lei, iar acţiunile Amonil au crescut cu 15%, la 0,0161 lei.

Murgoci spune că ascensiunea acţiunilor Oltchim este determinată de un cumul de factori, precum ştirile despre închirierea instalaţiilor de la Arpechim şi achiziţiile realizate de cei mai mari doi acţionari minoritari, compania germană PCC şi fondul de investiţii britanic Carlson Ventures. Totodată, el atrage atenţia că dacă evoluţia acţiunilor Azomureş este susţinută de achiziţiile Fondului Proprie­tatea, care poate prelua pachete de la investitorii mici, în cazul Amonil creşterea nu poate fi considerată re­levantă, întrucât a venit pe un rulaj foarte redus.

Investitorii au tranzacţionat vineri acţiuni de 37 milioane de lei (8,9 mil. euro), sumă cu 15% mai redusă decât rulajul de joi, de 43,3 milioane de lei (10,5 mil. euro).