Germanii de la ThyssenKrupp se menţin la 200 mil. euro şi se uită după achiziţii

Autor: Ioan Dornescu 29.05.2011

Grupul industrial german ThyssenKrupp estimează că afacerile consolidate din Ro­mânia se vor menţine în acest an la apro­ximativ 200 de milioane de euro, seg­mentele cu ponderea cea mai ridicată fiind producţia de amortizoare pentru industria auto, co­merţul cu produse metalurgice şi livrarea de ascensoare.

"Ne-am menţinut constant, în ultimii ani, la un volum al afacerilor de aproximativ 200 de milioane de euro, dar considerăm că potenţialul României este mult mai ridicat", a declarat Adrian Marinescu, reprezen­tan­tul grupului german pentru România.

ThyssenKrupp este prezent în România atât prin companii proprii, cât şi prin diverse parteneriate încheiate cu jucători locali, activitatea fiind defalcată în cinci sectoare, respectiv producţie, servicii industriale, achiziţii, distribuţie şi proiectare.

Pe segmentul pro­duc­ţiei, grupul german activează în România prin compania Thyssenkrupp Bilstein Compa, care produce la Sibiu amor­tizoare pentru industria auto, printre clienţi fiind mărcile Mercedes, Jaguar, BMW sau Smart. Firma este controlată de ThyssenKrupp, iar acţionarul minoritar este Compa Sibiu (CMP). Marinescu a precizat că firma activă pe segmentul serviciilor DSU România va fi închisă, în condiţiile finalizării contractului de procesare a zgurii încheiat cu ArcelorMittal Galaţi. El a adăugat că această activitate nu a fost "extrem de profitabilă" pentru ThyssenKrupp.

Grupul german activează în domeniul distribuţiei prin companiile ThyssekKrupp Materials România, distribuitor de produse metalurgice pentru consumatorii industriali şi companiile de construcţii, furnizorul de ascensoare ThyssenKrupp Elevator România şi ThyssenKrupp Sisteme pentru Construcţii, care comercializează, printre altele, panouri sandwich, tablă cutată şi învelitori.

ThyssekKrupp Materials România are depozite la Cluj, Timişoara şi Bucureşti, în spaţii închiriate, şi intenţionează să-şi extindă în acest an operaţiunile şi în zona Moldovei, potrivit sursei citate. Pe partea de proiectare, grupul oferă soluţii de inginerie în domeniul ascensoarelor, iar prin segmentul de achiziţii ThyssenKrupp vizează încheierea de parteneriate cu firme româneşti pentru producţia de componente şi utilaje necesare companiilor din concern. Printre partenerii ThyssenKrupp se numără Griro, Doosan IMGB sau Comelf (CMF).

Grupul german are parteneriate cu firme din România şi pentru furnizarea de soluţii în domeniul infrastructurii sau feroviar.

Marinescu a afirmat că ThyssenKrupp nu inten­ţio­nează în prezent să deruleze în România investiţii noi în pro­ducţie, dar este implicat în discuţii pentru preluarea de jucători. Întrebat cum estimează evoluţia din acest an a sectorului de construcţii, prioritar pentru operaţiunile gru­pului, Marinescu a răspuns că piaţa este într-o uşoară re­venire. "Piaţa va fi pe plus în 2011 faţă de anul trecut, sus­ţinută de segmentul lucrărilor de infrastructură", a afirmat el. Reprezentantul ThyssenKrupp a adăugat că prin­ci­pa­la măsură pe care ar trebui să o aplice autorităţile pentru susţinerea pieţei este plata datoriilor către constructori.