Internetul mobil creşte de cinci ori mai repede decât cel fix

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 29.05.2011

Numărul de abonaţi la serviciile de internet mobil de mare viteză a crescut în ultimul semestru din 2010 cu 380.000 de utilizatori, la 2,23 mil. clienţi - faţă de o creştere de 70.000 de abonaţi pentru serviciile de internet prin linii fixe, arată datele publicate de autoritatea de reglementare în comunicaţii.

Cu creşteri de peste 20% în ceea ce priveşte numărul de utilizatori, atât al utilizatorilor cu cartele preplătite, cât şi al celor cu abonament, serviciile de internet mobil au înregistrat în perioada iunie-decembrie 2010 cea mai mare creştere a numărului de clienţi de pe întreaga piaţă telecom. În şase luni de zile numărul de români care intră pe internet folosind un modem / card USB de la un operator de telefonie mobilă a crescut cu 220.000, la aproape un milion.

În ceea ce priveşte serviciile de telefonie mobilă, operatorii au pierdut 40.000 de abonaţi persoane fizice, în timp ce numărul de abonamente plătite de firme a crescut uşor (aproximativ 0,1%). Piaţa a crescut pe fondul activării a aproape 300.000 de cartele preplătite, potrivit datelor ANCOM, care "numără" doar cartelele prepay folosite pentru apeluri sau navigarea pe net în perioada monitorizată. O cartelă prepay aflată în perioada de valabilitate care nu a fost folosită nu este considerată activă de către ANCOM. Aproximativ 23% dintre cartelele prepay valabile sunt inactive, potrivit ANCOM.

De altfel, între datele operatorilor şi cele comunicate de ANCOM pentru finele anului 2010 în ce priveşte numărul de utilizatori de servicii de telefonie mobilă există discrepanţe majore. Doar Orange, Vodafone, Cosmote şi Zapp au anunţat cumulat pentru finele anului 2010 un număr de 27,1 milioane clienţi, în timp ce datele ANCOM indică pentru acelaşi interval 24,6 milioane clienţi. Diferenţa de 2,4 milioane clienţi ar putea fi reprezentată de cartelele sim aflate în perioada de valabilitate, dar care nu sunt folosite.

Pe piaţa de internet fix numărul de clienţi a crescut cu 90.000 de utilizatori, la 3 milioane. Cu aproximativ 950.000 de clienţi în decembrie 2010, Romtelecom are o cotă de aproximativ 33% din piaţa dominată de RCS&RDS.