Grecii de la Piraeus Bank rămân pe profit, dar câştigul este cu 40% mai mic

Autor: Liviu Chiru 29.05.2011

Piraeus Bank, filiala locală a grupului financiar elen Piraeus, a încheiat primul trimestru cu un profit brut de puţin peste 6 milioane de euro, cu 40% mai mic decât în perioada similară din 2010.

"Nevoia de provizionare a fost acoperită şi a rămas constantă în trimestrul întâi 2011 comparativ cu trimestrul întâi 2010. Profitul înainte de impozitare realizat de bancă a atins 6,16 milioane de euro, menţinându-se în linia bugetată", spune Cătălin Pârvu, director general executiv al Piraeus Bank. Rezultatele sunt calculate conform standardelor locale de contabilitate, exprimând performanţa băncii la nivel individual. Piraeus raportase un profit brut de 10,3 mil. euro în trimestrul întâi din 2010.

Indicele de solvabilitate - care măsoară adecvarea fondurilor proprii deţinute în raport cu riscurile asumate - se menţine la 17%, peste nivelul cerut de BNR, de 10%.

"Pe fondul unei cereri eligibile reduse şi datorită procesului natural de rambursare, volumul total al creditelor acordate a înregistrat o scădere de 6% (martie 2011 faţă de martie 2010 - n. red.), până la 1,47 miliarde de euro", spune Pârvu.

La începutul anului el aprecia că soldul creditelor - la nivelul pieţei - ar putea să înregistreze anul acesta o creştere uşoară, de o singură cifră, în condiţiile în care băncile au nevoie să îşi stabilizeze baza de venituri.

Piraeus a reuşit în schimb să atragă mai multe fonduri de la clienţi, soldul depozitelor urcând la 1,32 miliarde de euro, cu aproape 14% peste nivelul consemnat la sfârşitul anului trecut. Faţă de martie 2010, creşterea este de 11%. În aceste condiţii, raportul credite/depozite s-a îmbunătăţit, coborând la 111%.

Pe plan local, banca a raportat o creştere a activelor cu 8%, până la 2,2 miliarde de euro. La Atena, grupul Piraeus nu a mai publicat volumul activelor deţinute în România pentru sfârşitul lunii martie, însă la sfârşitul anului trecut totalul se ridica la aproape 4 miliarde de euro. O parte din expuneri sunt însă înregistrate în bilanţurile unor alte subsidiare.

Grecii notează o încetinire a formării creditelor neperformante în România, cu un salt de 54 mil. euro în trimestrul întâi, faţă de 70 de milioane de euro, în ultimele trei luni din 2010. Totuşi, creditele neperformante nou-înregistrate depăşesc profitul calculat înainte de provizionare, de 33 de milioane de euro, ceea ce sugerează că rezultatul net al operaţiunilor grecilor în România a fost negativ.

De altfel, grupul Piraeus, cu active de 56 miliarde de euro, a avut pe primele trei luni un profit net de numai două milioane de euro, din cauza cheltuielilor mari cu provizioanele.