Până să listeze statul Romtelecom, brokerii aduc pe bursă Deutsche Telekom

Autor: Andrei Chirileasa 30.05.2011

Firma de brokeraj Tradeville a anunţat că va lista pe sistemmul alternativ de tranzacţionare (ATS) acţiunile companiilor germane Bayer, E.On şi Deutsche Telekom.

Deutsche Telekom este principalul acţionar al grupului grec OTE, care controlează 54% din acţiunile Romtelecom. Grecii au informat Ministerul Comunicaţiilor că nu doresc să cumpere pachetul de 46% din Romtelecom, astfel că statul ar putea vinde acţiunile pe Bursă.

E.On este una dintre cele mai mari companii de utilităţi din lume şi deţine în România distribuitorul de energie electrică E.On Moldova şi pe cel de gaze E.On Gaz România (fostul Distrigaz Nord).

Bayer are operaţiuni în industria chimică, fiind cunoscut mai ales pentru divizia farmaceutică.

Cele trei companii au fost înregistrate săptămâna trecută la Depozitarul Central, astfel încât acţiunile lor să poată fi tranzacţionate pe Bursa de la Bucureşti. Ele se vor alătura titlurilor producătorului de automobile Daimler (producătorul Mercedes), care se tranzacţionează la BVB de la începutul anului.

"Decizia Tradeville de a aduce acţiuni ale unor companii importante pe plan internaţional a fost luată ca urmare a semnalelor pe care le-am primit din partea clienţilor, de a tranzacţiona într-o modalitate mai facilă titluri listate pe cele mai importante burse internaţionale. Tradeville va activa în calitate de market maker pentru aceşti trei emitenţi în vederea asigurării condiţiilor de lichiditate", a declarat Mihaela Biciu, director general Tradeville.