Câţi bani primesc "maximizatorii de profit", oamenii care supraveghează marile companii

Autor: Roxana Petrescu 30.05.2011

Oamenii care formează consiliile de supraveghere ale marilor companii din România, printre atribuţiile cărora se numără şi exercitarea controlului asupra modului în care directoratul conduce societatea, câştigă anual până la 20.000 de euro.

Suma este mică în comparaţie cu salariul unui reprezentant din top managementul unei companii mari, care este de câteva zeci de mii de euro lunar, dar membri acestui consiliu nu au o activitate permanentă, participând anual la câteva şedinţe.

De exemplu, în cazul Petrom, cea mai mare companie din România, consiliul de supraveghere se poate întâlni în orice moment, dar în orice caz cel puţin o dată la trei luni.

La Petrom, consiliul de supraveghere are nouă membri, preşedintele fiind chiar şeful OMV, acţionarul majoritar al companiei, Gerhard Roiss. Printre cei nouă membri sunt şi doi reprezentanţi ai statului, Gheorghe Ionescu, numit încă din mandatul lui Adriean Videanu la conducerea Ministerului Economiei, şi Constantin Dascălu, recent numit de Ion Ariton, noul ministru al economiei. Dascălu a fost şi secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor.

Pentru anul acesta, cei doi vor primi fiecare câte 20.000 de euro, circa 1.666 de euro pe lună, pentru cele câteva şedinţe ale Consiliului de Supraveghere la care trebuie să participe. Suma este aceeaşi pentru fiecare membru al consiliului de supraveghere al Petrom.

Nici membri consiliului de supraveghere ai CEZ Distribuţie, companie controlată de cehii de la CEZ, nu au remuneraţii mult mai mici comparativ cu cei ai Petrom. Astfel, potrivit datelor din Monitorul Oficial, preşedintele consiliului de supraveghere al CEZ Distribuţie câştigă lunar 1.500 de euro, vicepreşedintele încasează 1.375 de euro în fiecare lună iar un simplu membru câştigă 1.250 de euro.

La CEZ Vânzare, o altă companie controlată de cehii de la CEZ, preşedintele consiliului de supraveghere încasează 1.000 de euro pe lună, vicepreşedintele 925 de euro iau un membru al consiliului primeşte 850 de euro pe lună, tot potrivit datelor din Monitorul Oficial.