China îşi lasă moneda să se aprecieze după un raport favorabil al americanilor

Autor: Catalina Apostoiu 30.05.2011

Yuanul a atins un maxim record în raport cu dolarul după ce Trezoreria americană a declarat că moneda chineză este subevaluată, dar nu şi manipulată, potrivit BBC News.
Banca Populară a Chinei a fixat valoarea yuanului la 6,4856 unităţi în raport cu dolarul la începutul săptămânii.

China a fost acuzată de Statele Unite şi alte economii dezvoltate că îşi menţine în mod artificial valoarea mo­ne­dei la un nivel scăzut pen­tru a-şi impulsiona expor­turile. Statele Unite şi alte eco­nomii importante au arătat că politica Chinei de menţinere a monedei locale la un nivel scăzut conferă un avantaj incorect producă­torilor acestei ţări.

Există în acelaşi timp temeri că politicile mone­tare ale Chinei sunt de ase­menea parţial responsabile pentru dezechilibrele co­merciale majore cu partenerii acesteia.

Deşi au existat apeluri repetate în Statele Unite pentru etichetarea Chinei drept un manipulator monetar, Beijingul a susţinut mereu că este dispusă să permită monedei sale să se aprecieze, dar că ritmul va fi unul gradual, o apreciere bruscă urmând să aibă un efect negativ asupra economiei sale.

Ca semn că este dispusă să permită o apreciere a monedei sale, China a relaxat banda de variaţie a yuanului faţă de dolar în iunie 2010. De atunci, yuanul s-a apreciat cu peste 5% în raport cu moneda americană.