Mark Mobius, CEO Franklin Templeton: O nouă criză financiară pândeşte după colţ

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 30.05.2011

O nouă criză financiară este pe punctul de a se declanşa în condiţiile în care cauzele care au provocat criza anterioară nu au fost soluţionate, este de părere Mark Mobius (foto), preşedinte executiv al Franklin Templeton Investments, administratorul Fondului Proprietatea.

Valoarea totală a pieţei mondiale a derivativelor depăşeşte Produsul Intern Brut mondial, generând volatilitate şi condiţii de criză pe pieţele de acţiuni, a declarat Mobius.

"Sunt băncile mai mari decât erau? Sunt. Sunt derivativele reglementate? Nu. Segmentul derivativelor continuă să crească? Da." Criza financiară mondială izbucnită în urmă cu trei ani a fost provocată în parte de dezvoltarea produselor derivative având legătură cu creditele ipotecare subprime din SUA.

Indicele MSCI World a înregistrat o scădere de 38% în decurs de şase luni după prăbuşirea Lehman. Îngheţarea pieţelor mondiale de credit a determinat băncile centrale din întreaga lume să pompeze cash în cadrul sistemului financiar pentru a încuraja creditarea.