Ruşii profită de dificultăţile băncilor vestice pentru a le cumpăra operaţiunile din Europa de Est

Autor: Bogdan Cojocaru 30.05.2011

Băncile ruseşti vor să profite de slă­biciunile financiare pro­vocate de criză unora din instituţiile de credit din Europa de Vest pentru a face achiziţii în Europa Centrală şi de Est, scrie Financial Times.

În aprilie, presa rusă a indicat că Sber­bank, cea mai mare bancă din Rusia, va prelua toate activele Volksbank Interna-tional din Europa Centrală şi de Est, cu excepţia Volksbank România, cea mai mare subsidiară a grupului austriac. Sberbank vrea să folosească Austria ca pistă de lansare spre Europa.

Banca a studiat, de asemenea, posi­bilitatea unor injecţii de capital în Raiffeisen Bank International, potrivit unor surse apropiate situaţiei. Grupul austriac a anun­ţat însă că ar putea "exclude" o astfel de tranzacţie.

Un director al Sberbank a declarat pen­tru publicaţia rusă Vedomosti că extinderea ar putea începe în viitorul apropiat. Ana­liştii apreciază că băncile austriece se numără printre cel mai slab capitalizate din Europa, unele dintre acestea riscând să pice luna viitoare testele de stres ale Uniunii Europene.

Febra cumpărăturilor a cuprins şi a doua mare bancă din Rusia, VTB. Directorul executiv al băncii Andrei Kostin a declarat că strategia sa are la bază politica de creştere prin achiziţii urmată de Santander şi Citigroup.

"Ne vom dezvolta organic, dar dacă vedem o oportunitate, vom profita. Ne concentrăm în principal pe Rusia, apoi pe Comunitatea Statelor Independente", a spus Kostin, el considerând că extinderea în vestul Europei nu este o idee bună.

Multe dintre băncile Europei de Est aparţin unor grupuri din Vest care au avut de suferit în timpul crizei financiare.

Richard Hainsworth, şeful RusRating, o agenţie independentă de rating bancar din Rusia, a avertizat că orice proces de achiziţie ar putea fi lent în cazul Sberbank. "Decizia de achiziţie ar urma să treacă prin procesul de aprobare de către guvern, iar acesta implică birocraţie şi mult timp. Dar aceasta nu înseamnă că nu s-ar putea întâmpla", a spus el.
Oficialii Sberbank şi VTB, ambele controlate de stat, recunosc că istoria rusă face dificilă din punct de vedere politic extinderea în anumite părţi din Europa de Est, în special în Polonia, unde mai multe bănci aparţin victimelor crizei, printre care KBC din Belgia, ING din Olanda şi BCP Millennium din Portugalia. Forţată de autorităţi, Allied Irish şi-a vândut anul trecut operaţiunile poloneze către San­tander.

Băncile est-europene este de aşteptat să se relanseze puternic anul acesta, iar analiştii estimează o creştere de până la 15% a creditării în regiune şi revenirea profitabi­lităţii la nivelurile anterioare crizei.

În ceea ce priveşte achiziţia operaţiu­nilor din Est ale Volksbank, banca rusă Sberbank nu va cumpăra şi operaţiunile din România ale austriecilor pentru a nu fi obligată să consolideze aici toate afacerile din UE, pentru că Volksbank România ar fi fost cea mai mare bancă din portofoliu. Astfel, BNR urma să fie principala instituţie de autorizare şi supraveghere a afacerilor Sberbank în Europa Centrală şi de Est. Pe lângă România, Volksbank International mai operează în Slovacia, Cehia, Ungaria, Slovenia, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Serbia şi Ucraina.

Volksbank International, divizia inter­na­ţională a grupului austriac Volksbank AG, deţinea în România la finele anului tre­cut active de 4,8 miliarde de euro, dintr-un total de 13,7 miliarde de euro.


Sberbank a adus un expert în extindere

Sberbank l-a cooptat recent în boardul ei pe Alessandro Profumo (foto), fostul şef al grupului bancar italian UniCredit, unul dintre principalii jucători pe piaţa bancară est-europeană. Profumo, care a făcut din banca italiană cel mai mare creditor din Europa Centrală şi de Est, studiază atent oportunităţile de care ar putea profita Sberbank în această regiune, cu un interes în special pentru active din statele baltice şi Kazahstan.