Opinie Andrei Chirileasa, ZF: Avem nevoie de companii mari pe Bursă. Listaţi Romgaz, Hidroelectrica şi Romtelecom

Autor: Andrei Chirileasa 30.05.2011

Bursa de la Bucureşti are nevoie de companii mari de stat listate pentru ca să poată să concureze pentru banii fondurilor de investiţii active în regiune cu pieţe precum Polonia, Cehia şi Ungaria.

Din cele 47 de companii listate pe pieţele din regiune care au capitalizări de peste un miliard de euro, doar trei sunt companii româneşti (Petrom, BRD şi Fondul Proprietatea). Din acest punct de vedere, Bursa de la Bucureşti ocupă abia locul cinci în regiune, fiind întrecută chiar şi de Croaţia, care are patru companii în top.

Liderul regional, Polonia, are nu mai puţin de 29 de companii listate cu peste un miliard de euro capitalizare. Valoarea cumulată a celor 29 de companii se ridică la 115 mld. euro. Cehia are cinci companii mari, dar printre ele se numără CEZ, cea mai mare companie din regiune, care are singură o capitalizare de 20,8 mld. euro, mai mare decât capitalizarea tuturor companiilor româneşti listate la Bucureşti (17 mld. euro). Ungaria are patru companii de peste un miliard de euro, dar cu o valoare cumulată de 21 mld. euro.

Pentru a atrage atenţia investitorilor mari şi pentru a putea fi încadrată într-adevăr în categoria pieţelor emergente, Bursa de la Bucureşti are nevoie de mai multe companii mari, de peste un miliard de euro, care să aibă în acelaşi timp şi un free-float suficient de mare pentru a putea susţine tranzacţii de 5-10 mil. euro pe zi. Listarea Fondului Proprietatea, în ianuarie, a reuşit să atragă pentru puţin timp atenţia asupra pieţei de la Bucureşti, dar entuziasmul s-a stins repede, când fondurile străine şi-au dat seama că în afară de FP găsesc aici puţine alternative de investiţii.

Mai mult, unele dintre fondurile de pensii administrate privat (Pilon II) au început să investească banii românilor pe pieţe precum Polonia sau Ungaria, unde găsesc companii mari şi lichide din sectoare care nu sunt bine reprezentate pe bursa locală. Sumele investite afară ar putea creşte odată cu activele fondurilor de pensii şi astfel, în loc să finanţeze economia românească, banii românilor ar putea ajunge să finanţeze companiile poloneze sau pe cele din Franţa şi Germania.

De aceea statul trebuie să-şi respecte promisiunile şi să înceapă demersurile pentru listarea marilor companii pe care le mai are în portofoliu: Hidroelectrica, Romgaz, Romtelecom, dar să insiste şi ca austriecii de la Erste să-şi respecte angajamentul privind listarea BCR.