Ungurii de la MKB au avut pierderi de 153 mil. euro din afacerile locale anul trecut

Autori: Voican Razvan , Ciprian Valentin Botea 30.05.2011

Operaţiunile de curăţare a bilanţului MKB Romexterra, filiala locală a grupului maghiar MKB, s-au încheiat, iar banca se concentrează acum pe menţinerea calităţii portofoliului rămas şi pe creşterea afacerilor pe segmentul retail, potrivit unui raport al băncii-mamă.

"Prioritatea zero rămâne managementul eficient al portofoliului curăţat, pentru a-i menţine calitatea. Banca acordă mai multă atenţie calităţii şi valorii colateralului. Întărirea managementului activ al expunerilor din credite în fazele de început ale delincvenţei şi adoptarea de măsuri pragmatice şi rapide în fazele avansate joacă de asemenea un rol important."

Banca a încheiat anul 2010 cu o pierdere netă de 247 mil. lei (circa 59 mil. euro) după standardele internaţionale, mai mult decât dublă faţă de rezultatul negativ din 2009.

În condiţiile în care bilanţul a trecut printr-un proces amplu de "curăţare", creditele neperformante fiind transferate pe un vehicul special de adminstrare a activelor cu probleme - Corporate Recovery Management, activele bilanţiere ale MKB Romexterra aproape că

s-au înjumătăţit comparativ cu 2009, ajungând la mai puţin de 1,6 mld. lei, în condiţiile în care portofoliul de credite a scăzut cu 66%, până la 633 mil. lei. În clasamentul activelor banca s-a situat pe locul 26.

În ciuda operaţiunii de curăţare a bilanţului, banca a avut cheltuieli cu provizioanele de peste 241 mil. lei, mai mari cu circa 76% faţă de 2009, acestea conducând la pierderea menţionată.

Pe toate segmentele principale banca înregistra la sfârşitul lui 2010 cote de piaţă foarte scăzute: de la 0,25% la creditele corporate, la 0,64% la depozitele de retail.


De altfel, noua strategie a băncii are în vedere concentrarea pe retail, cu implementarea unui model de servicii diferenţiat, în timp ce creditarea corporate este practic abandonată după ce a produs pierderi atât de mari prin expunerile luate în anii trecuţi.

Pentru a susţine solvabilitatea filialei locale, ungurii i-au majorat capitalul în două etape, cu un total de aproape 186 mil. lei, inclusiv prin conversia în acţiuni a unor linii de credit. La sfârşitul lui 2010 ungurii deţineau aproape 91% din capitalul băncii. Germanii de la Bayern LB deţin la rândul lor aproape 90% din acţiunile MKB, care a avut pierderi de circa 400 mil. euro în 2010.

Pentru reducerea costurilor, MKB Romexterra a dat afară peste 200 de oameni, rămânând cu 682 de angajaţi. La sfârşitul lui 2010 banca avea o reţea de 44 de unităţi.

Din februarie anul trecut banca este condusă de Dan Sandu, 42 de ani, fost director general adjunct al Millennium Bank, instalat ca CEO în contextul eforturilor de întărire a managementului şi de relansare a businessului.

Expunerea consolidată pe România arată amploarea pierderilor din credite

Ungurii de la MKB au încheiat anul 2010 cu o pierdere netă totală reprezentând echivalentul a circa 153 mil. euro, de cinci ori mai mare decât în 2009, rezultată din toate subsidiarele deţinute în România.

Şi la nivel operaţional au trecut cu pierdere, cu 22,4 mil. euro, faţă de un profit operaţional de 12,3 mil. euro în 2009.

Afacerile grupului MKB pe piaţa locală includeau la sfârşitul anului trecut pe lângă MKB Romexterra Bank, şi compania de leasing Romexterra Leasing, dar mai ales compania de administrare a activelor cu probleme Corporate Recovery Management (CRM).

ãRezultatul operaţional negativ a fost generat de scăderea accentuată a veniturilor, în timp ce cheltuielile s-au menţinut la acelaşi nivel în ciuda măsurilor de restructurare a personalului care a fost adoptate anul trecut", potrivit raportului anual al grupului maghiar.

Banca Romexterra a fost curăţată şi rebranduită sub numele MKB Nextebank, însă problemele au rămas în portofoliul CRM, continuând să antreneze costuri.

Astfel, raportul cost/venit a explodat la 240% la nivelul tuturor afacerilor locale, în condiţiile în care veniturile operaţionale au scăzut cu 67%, până la 16 mil. euro.

În acelaşi timp, cheltuielile cu provizioane au însumat echivalentul a 127 mil. euro.