Ce pretenţii are un absolvent de facultate? De la 1.000 euro în 2008 la 300 de euro în 2011

Autor: Adelina Mihai 30.05.2011

Tinerii care vor să se angajeze în acest an şi-ar dori să primească un salariu net de 1.400- 1.500 de lei la angajare, dacă au terminat o facultate cu profil economic sau tehnic în Bucureşti şi nu au experienţă de lucru. Aşteptări mai moderate au însă proaspeţii absolvenţi de facultate din provincie, care s-ar angaja pe salarii de 1.000 de lei dacă au terminat o facultate cu specializarea în contabilitate sau de 1.500 de lei net dacă au studii în IT, arată cel mai recent studiu al companiei de consultanţă în resurse umane Catalyst Solutions.

"Se poate observa că pretenţiile salariale ale tinerilor absolvenţi de facultate s-au apropiat foarte mult de realitate, tendinţă care a început să se resimtă încă din 2009. Întotdeauna vor fi însă şi excepţii, pentru că tineri care solicită 1.000 de euro la angajare fără să aibă experienţă şi aptitudini necesare există în continuare", a spus Anca Deleanu, consultant în cadrul Catalyst Solutions.

Studiul Catalyst Solutions, companie care organizează şi târgul de joburi "Angajatori de Top", a fost realizat în perioada martie-aprilie 2011 pe un eşantion de peste 10.700 de persoane, dintre care aproape 3.300 au peste 3 ani de experienţă de lucru. Respondenţii au vârste cuprinse între 20 şi 32 de ani. Aşteptările salariale ale tinerilor coincid şi cu ofertele de pe piaţa muncii. Salariile nete pe care le oferă companiile inginerilor debutanţi, programa­torilor şi testerilor de jocuri încep de la 300 - 400 de euro şi ajung la 600 de euro pe lună, potrivit informaţiilor furnizate de compania de recrutare Gi Group.

Cel mai bine plătiţi sunt absolvenţii de Politehnică, întrucât inginerii debutanţi sau testerii sunt la mare căutare, iar angajatorii le plătesc salarii de până la 600 de euro net, la polul opus situându-se tinerii care lucrează în retail sau chiar în sectorul bancar, care încep de la salarii de 200 de euro net. În ceea ce priveşte obiectivele profesionale urmărite, aproape 60% dintre tinerii respondenţi la studiul Catralyst au spus că îşi doresc să devină specialişti în domeniul lor de activitate.

Pe primele locuri în rândul celor mai doriţi angajatori din acest an se află companii precum Microsoft, Google, Oracle, BCR sau Continental, însă 62% dintre tinerii respondenţi nu au depus niciodată o cerere pentru un job la angajatorul pre­ferat, pe motiv că nu au experienţă şi că nu sunt joburi deschise. Pachetul salarial rămâne în con­tinuare principalul motiv care i-ar determina pe tineri să se relocheze, întrucât 70% din tinerii din Bucureşti care lucrează în domeniul IT&C şi-ar dori să plece în străinătate pentru un salariu mai mare, mai arată rezultatele studiului.