Grecii n-au bani să cumpere restul de 46% din Romtelecom

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 30.05.2011

Grupul elen OTE a anunţat ieri că refuză oferta românilor de a achiziţiona restul de 46% din acţiunile Romtelecom pe care nu îl deţin în cea mai mare companie locală de telefonie fixă, ofertă făcută de stat în noiembrie 2010.

Guvernul a scos la vânzare 46% din Romtelecom şi l-a oferit partenerului său din companie, OTE. Greci au anunţat că refuză achiziţia printr-o scrisoare adresată ministrului comunicaţiilor. Ministrul comunicaţiilor Valerian Vreme a declarat că scrisoarea OTE va fi analizată de juriştii instituţiei şi că, până la finele săptămânii, grupul elen va primi poziţia părţii române. "Propunerile OTE vor fi analizate de juriştii ministerului şi, până vineri, 3 iunie, vom prezenta şi poziţia părţii române, care va ţine cont de prevederile contractului de privatizare", a spus Vreme.

Confrom MCSI, grecii au justificat faptul că nu îi interesează cei 46% din Romtelecom "din motive ce ţin de continuarea crizei economice din regiune şi din Grecia şi de actuala strategie financiară a OTE de a reduce expunerea sa la datorii." Nu este clar dacă statul va merge cu cele 46% din acţiuni la vânzare către alţi investitori sau pe Bursa de Valori, oficialii MCSI nerăspunzând la întrebările ZF pe această temă.

Pe de altă parte, oficialii MCSI afirmă că în scrisoare grupul elen OTE propune demararea imediată a fuziunii companiei de telefonie fixă cu cealaltă companie deţinută de grup în România, operatorul de telefonie mobilă Cosmote - unde Romtelecom are doar 30% din titluri.

Nu sunt detalii până la această oră ce legătură este între vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de stat la Romtelecom şi fuziune şi cum ar putea ulterior modifica strategia de vânzare a statului integrarea celor două companii.

Potrivit unor surse de pe piaţa telecom, la începutul acestei luni grupul OTE a luat decizia ca Romtelecom şi Cosmote, care au împreună 12 milioane de abonaţi şi un business anual care ajunge la aproximativ 1,3 miliarde de euro, să fie conduse de un singur om, iar în această funcţie va fi promovat Stefanos Theocharopoulos, directorul executiv al diviziei de telefonie mobilă a grupului din România.

Ministerul român al Comunicaţiilor a declarat în urmă cu o săptămână că partea română este cea care a propus OTE, în 2010, o fuziune între cele două companii.

În scrisoarea înaintată Ministerului Comunicaţiilor, OTE menţionează că, "dacă Guvernul României doreşte să-şi monetizeze acţiunile parţial sau integral prin listare la bursă, va transmite instrucţiunile potrivite mana­gementului Romtelecom pentru a asista ministerul în acest proces, conform prevederilor din Acordul Acţio­narilor".

Precizarea OTE vine în contextul în care oficiali ai Bursei de Valori de la Bucureşti, reprezentanţi ai pieţei de capital, dar şi oameni politici au cerut Guvernului să-şi ţină promisiunile de a lista acţiuni ale Romtelecom. Întrebat ce ar trebui să facă în acest caz Guvernul României, fostul ministru al comunicaţiilor Dan Nica spune că acesta ar trebui să aleagă listarea la bursă.

"Guvernul ar trebui să listeze acţiunile Romtelecom pe bursă. Varianta listării poate fi urmată şi dacă se listează doar acţiuni ale Romtelecom şi dacă se listează acţiuni ale entităţii rezultate din fuziunea Romtelecom cu Cosmote. Ar fi foarte bine dacă Romtelecom ar fi listată pentru că aşa s-ar dezvolta şi Bursa de la Bucureşti şi ro­mânii ar putea să cumpere acţiuni la cele mai bune firme de pe piaţă. De aceeaşi manieră ar trebui să se procedeze şi în cazul Hidroelectrica sau Nuclear­electrica", a declarat Dan Nica, vicepreşedinte al PSD şi ministru al comu­nicaţiilor în anul 2003, când OTE a devenit acţionar majoritar al Romtelecom. "Trebuie ca MCSI să aleagă un consultant din top 10 mondial pentru că acesta este un factor cheie pentru credibilitatea procesului."

Dan Georgescu, fost preşedinte al Autorităţii de reglementare în comunicaţii şi preşedintele Comisiei IT&C din PNL, crede că "fuziunea Romtelecom cu Cosmote este binevenită şi se înscrie în trendul general de a furniza comunicaţii integrate. Ar trebui ca MCSI să-şi dea acordul pentru fuziune cu condiţia să se poată ieşi pe bursă şi în noua situaţie. Momentul listării este cel mai important. Cel mai urgent lucru în acest context este organizarea unei licitaţii pentru un consultant care să asiste Ministerul Comunicaţiilor în procesul de fuziune, pentru că este un joc al acţiunilor în discuţie. Statul trebuie să se asigure că acţiunile Romtelecom la Cosmote sunt evaluate, că toate firmele la care operatorul are participaţii sunt evaluate", a spus Georgescu. El adaugă că "MCSI ar trebui să aleagă un consultant care să asiste partea română şi în fuziunea cu Cosmote şi la listare. Cele două operaţiuni se pot face şi pe rând. Nu ne obligă nimeni să vindem dacă momentul nu este bun, nu este nicio grabă".

Pe de altă parte, deputatul PNL Relu Fenechiu, care este şi preşedintele Comisiei IT&C din Camera De­putaţilor, susţine că statul nu ar trebui să vândă nimic acum cât timp piaţa este jos. "De ce toţi oamenii de afaceri performanţi vând doar când acţiunile sunt în creştere? Statul trebuie să facă la fel", a spus Fenechiu. Întrebat dacă statul român ar trebui să aprobe o fuziune între Romtelecom şi Cosmote, Fenechiu spune că "după mine firmele greceşti nu sunt în acest moment partenerii de care ar trebui să ascultăm acum" din cauza "situaţiei economice în care e acum Grecia".