Fitch a redus ratingul Ciprului de la AA- la A-, din cauza expunerii băncilor pe Grecia

Autor: Vlad Popescu 31.05.2011

Fitch a redus ratingul Ciprului de la AA- la A-, cu perspectivă negativă, din cauza temerilor privind nivelul ridicat de expunere a băncilor pe datoria de stat a Greciei şi impactul pe care l-ar putea avea criza elenă asupra finanţelor locale, transmite Reuters.

Agenţia de evaluare financiară notează că băncile cipriote sunt "relativ bine plasate" pentru a absorbi impactul unei restructurări a datoriilor Greciei cu o scădere de 50% a obligaţiunilor datorate de statul elen, scenariul de bază luat în calcul de Fitch pentru analiza situaţiei Ciprului.

Scenariile cele mai pesimiste pentru Grecia ar putea avea însă un efect de domino asupra profilului financiar al Ciprului.

"Reducerea ratingului reflectă severitatea crizei din ţara vecină Grecia şi riscurile ridicate de această situaţie pentru sistemul bancar cipriot şi, în consecinţă, pentru finanţele publice ale Ciprului", a declarat într-un comunicat Chris Pryce, director în cadrul Fitch Sovereign Group.

Recapitalizarea băncilor din Cipru după o tăiere de 50% a sumelor datorate de Grecia ar putea costa două miliarde euro, sumă care ar trebui asumată doar parţial de statul cipriot, notează agenţia.

Expunerea pe Grecia este o sursă semnificativă de vulnerabilitate, care s-a intensificat odată cu retrogradările succesive din ultimele luni ale ratingului guvernului elen.