Preţurile alimentelor se vor dubla în următorii 20 de ani ca urmare a condiţiilor climatice

Autor: Bogdan Cojocaru 31.05.2011

Preţurile alimentelor de bază vor creşte de peste două ori în următoarele două decenii dacă liderii lumii nu iau măsuri pentru reformarea sistemului global al alimentelor, avertizează organizaţia non-guvernamentală Oxfam, citată de BBC News.

Până în 2030, preţul mediu al principalelor cereale va avansa cu 120-180%, iar principala cauză a creşterii este modificarea condiţiilor climaterice, menţionează organizaţia.

Oxfam face apel la liderii mondiali pentru îmbunătăţirea reglementărilor referitoare la pieţele de alimente.

"Sistemul alimentar trebuie reformat dacă vrem să depăşim problemele tot mai presante provocate de modificarea condiţiilor climaterice, creşterea preţurilor alimentelor şi lipsurile de apă, energie şi pământ", a afirmat directorul general al organizaţiei, Barbara Stocking.

Oxfam menţionează printre regulile pe care liderii mondiali trebuie să le adopte pentru a evita foametea îmbunătăţirea transparenţei pe pieţele materiilor prime, creşterea rezervelor de alimente, renunţarea la politicile care promovează biocombustibilii şi insistarea pe investiţii pentru micii fermieri.

"Unul din şapte oameni suferă de foame în fiecare zi cu toate că lumea poate hrăni pe fiecare", a mai spus Stocking.

Banca Mondială a avertizat deja că scumpirea alimentelor împinge milioane de oameni peste pragul sărăciei extreme.

În aprilie, instituţia a anunţat că preţurile sunt cu 36% peste nivelurile de anul trecut, din cauza problemelor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.