Din iulie se deschide piaţa administratorilor de fonduri: românii pot opera în UE, străinii pot veni pe baza paşaportului european

Autor: Razvan Voican 31.05.2011

Guvernul se grăbeşte să adopte o ordonanţă de urgenţă prin care să transpună în legislaţia naţională reglementările europene privind fondurile de investiţii şi societăţile de administrare a investiţiilor, termenul limită impus de Comisia Europeană fiind 30 iunie 2011. În caz contrar, România riscă penalităţi pentru nerespectarea directivelor UE.

Una dintre noutăţi este introducerea unui paşaport funcţional pe baza căruia adminstratorii vor putea activa şi alt stat membru pe baza unei notificări transmise CNVM.

Astfel, o societate din România va putea administra un fond din alt stat membru al UE, însă pe baza unei documentaţii mai detaliate.

În termeni de reciprocitate, societăţi de administrare din alte state membre vor putea presta servicii în România pe baza aceluaiaşi tip de paşaport. Este reglementată în particular situaţia în care un administrator din altă ţară membră vrea să administreze fonduri autorizate de CNVM.