Inocsa, un deceniu în România

Autor: Andreea Neferu 31.05.2011

Compania spaniolă de consultanţă Inocsa, care anul trecut a fost preluată de americanii de la AECOM, a intrat pe piaţa din România în anul 2000, însă abia doi ani mai târziu a înfiinţat prima filială permanentă la Bucureşti. Primul con­tract pe care spaniolii de la Inocsa l-au câştigat a fost legat de reabilitarea a 144 de ki­lo­metri de drum na­ţio­nal pe ruta Cluj - Dej - Bis­triţa - Tureac, unde au rea­lizat proiectul de con­strucţie şi au supra­ve­gheat lucrările, spune Car­los Galvez Leon, country manager în cadrul Inocsa România.

Criza din ultimii ani nu a trecut fără să-şi lase amprenta asupra Inocsa. "Criza s-a resimţit în spe­cial în cadrul departa­mentului nostru de arhi­tec­tură, din cauza faptului că principalii noştri clienţi erau dezvoltatori privaţi. Din acest motiv, am fost nevoiţi să ne concentrăm atenţia mai mult spre clienţii publici şi nu a fost deloc uşor să ne con­centrăm pe acest segment", explică Galvez Leon.

Inocsa România a avut anul trecut o cifră de afa­ceri de 33,5 mil. lei (aproape 8 mil. euro), în scă­dere cu 39% faţă de anul pre­ce­dent. Gal­vez Leon spune că businessul Inocsa a fost spri­jinit în 2009 de o serie de contracte mai im­portante câşti­ga­te cu un an înainte, printre care cel de asistenţă teh­nică pentru reabilitarea tron­sonului Ale­xan­dria - Craiova de pe DN 6, dar şi pentru reabi­li­ta­rea tronsoanelor Zalău - Aleşd de pe DN1H, Ga­laţi - Vaslui de pe DN 24 şi Crasna - Albiţa pe DN 24B.

Pentru anul 2011, Inocsa România vrea să fie mai activă în domeniul proiectelor hidroener­ge­tice, segment pe care firma a intrat în 2009.