Profitul celei mai mari bănci ruseşti, Sberbank, s-a dublat în primul trimestru

Autor: Bogdan Cojocaru 31.05.2011

Sberbank, cea mai mare instituţie de credit din Rusia, a raportat pentru primul trimestru dublarea profitului net, la 86,8 miliarde de ruble (2,1 miliarde euro), transmite Ria Novosti.

Veniturile totate ale băncii au urcat de la 70,2 de miliarde de ruble (1,7 miliarde euro) în primele trei luni ale anului trecut la 90,3 miliarde de ruble (2,2 miliarde euro) în primul trimestru al acestui an.

Cheltuielile operaţionale ale băncii s-au majorat cu 24% în perioada analizată. Costurile cu personalul au avansat cu 22,4%, în urma creşterii remuneraţiilor pentru angajaţi.

Valoarea totală a activelor Sberbank a urcat cu 0,8%, la 8.696,3 miliarde de ruble (216 miliarde euro), datorită creşterii creditării şi a investiţiilor în instrumente financiare.

Portofoliul brut de credite a urcat cu 2,4%, mulţumită atât cererii din partea persoanelor fizice, cât şi a celei din partea companiilor. Împrumuturile neperformante au o pondere de 7,2% în total, nivel în scădere cu 0,1 puncte procentuale.

Sber­bank vrea să preia toate activele Volksbank International din Europa Centrală şi de Est, cu excepţia Volksbank România, cea mai mare subsidiară a grupului austriac.