Statul american Utah se pregăteşte să introducă aurul ca monedă.

Autor: Marius Oncu 31.05.2011

Dolarul, puternic afectat de politicile lui Obama, ar trebui garantat cu aur sau argint, afirmă susţinătorii noului partid care face furori în SUA Tea Party.



Utah a devenit primul stat din SUA care a admis prin lege folosirea monedelor din aur şi argint, emise de Monetăria SUA, ca mijloace de plată la valoarea metalelor din care sunt produse, potrivit cotidianului New York Times.

Imediat după anunţul privind legea, un dealer de monede a anunţat că se află în faza finală a unei înţelegeri cu o bancă pentru a crea un sistem prin care clienţii vor putea să chel­tuiască indirect aur şi argint folosind o carte de credit Visa.

Legea votată în Utah are ca scop încurajarea populaţiei să folosească monede din aur şi argint ca bani, dar la valoarea metalului preţios folosit, asta dacă reuşesc să găsească un comerciant dispus să accepte aşa ceva.

Măsura a fost inspirată de susţinătorii Tea Party, mişcare con­servatoare din SUA. O parte din aderenţii acesteia consideră că dolarul ar trebui să fie garantat prin aur sau argint, dar şi că politicile administraţiei Obama pot conduce la o prăbuşire a monedei americane. Legea este prima de acest fel din SUA, însă mai multe state, între care Minnesota, Idaho şi Georgia, analizează decizii similare.

Actul legislativ nu are niciun impact şi este pur simbolic, a declarat purtătorul de cuvânt al Monetăriei SUA Tom Jur­kowsky, dar susţinătorii argumentează că este mai mult decât o măsură politică. Aceştia consideră că legea este doar în­­ceputul, iar în viitor statul Utah ar putea să introducă pro­pria monedă, retailerii ar putea avea cântare pentru metalele pre­ţioase, iar o forţă de apărare statală ar putea fi înfiinţată pen­tru a păzi depozitele unde ar fi produşi şi depozitaţi noii bani.

Mulţi dintre susţinătorii legii cred că politici precum cheltuielile de stimulare a economiei, sprijinirea sistemului financiar şi introducerea unor servicii medicale la nivel naţional vor falimenta în curând SUA.