Preţurile alimentelor se vor dubla

Autor: Catalina Apostoiu 31.05.2011

Preţurile alimentelor de bază vor înregistra mai mult de o dublare în următorii 20 de ani dacă liderii din întreaga lume nu vor lua măsuri de reformare a sistemului alimentar mon­dial, a avertizat organizaţia internaţională Oxfam, potrivit BBC News.

Până în 2030, costul mediu al principalelor culturi va creş­te cu 120-180%, anticipează organizaţia. Jumătate din creşte­re va veni pe fondul schimbărilor climatice, se arată în rapor­tul Oxfam. Organizaţia face apel la liderii mondiali să îmbunătăţească sistemul de reglementare a pieţelor de alimente şi să investească într-un fond climatic mondial.

"Sistemul alimentar trebuie revizuit dacă vrem să facem faţă problemelor în creştere legate de schimbările climatice, preţuri în creştere puternică la alimente şi criza de pământ, apă şi energie", a declarat Barbara Stocking, director executiv al Oxfam.

Banca Mondială a avertizat de asemenea că majo­ra­rea preţurilor la alimente împinge milioane de oameni într-o să­răcie extremă. Potrivit băncii, preţurile alimentelor se si­tuea­ză în prezent cu 36% peste nivelurile din urmă cu un an pe fondul problemelor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Oxfam vrea ca ţările să se pună de acord cu privire la noi reguli de guvernare a pieţelor alimentelor pentru a se asigura că cei săraci nu suferă de foame.

Potrivit organizaţiei, liderii mondiali trebuie să sporească transparenţa pe pieţele materiilor prime şi să reglementeze pieţele de futures, să consolideze rezervele alimentare, să pună capăt politicilor care promovează biocarburanţii.

Grâul s-a ieftinit după ce Rusia a ridicat interdicţia de export

Preţul grâului a înregistrat cel mai puternic declin din ultimele trei săptămâni după ce Rusia a anunţat că va permite reluarea exporturilor de cereale, iar ploile ar putea tempera seceta din regiunile franceze în care se cultivă grâu, scrie Bloomberg. Contractele cu livrare în iulie au scăzut cu 4,4%, până la 7,84 dolari pe buşel (27,2 kg), în Chicago. Înainte de această scădere, contractele futures înregistraseră o creştere de 79% în ultimul an, după ce inundaţiile afectaseră recoltele din Canada şi Australia, iar seceta ameninţase producţia din Statele Unite şi Europa.