Henkel mai face o fabrică de materiale de construcţii care va majora producţia cu 40%

Autor: Gabriel Razi 31.05.2011

Grupul german Henkel, care deţine două fabrici de adezivi şi materiale de construcţii, va începe în luna octombrie construirea celei de-a treia fabrici a companiei, în localitatea Roznov, la sud-est de Piatra-Neamţ, iar investiţia se va ridica la 10 mil. euro.

Decizia grupului german arată o revenire a apetitului de investiţii în sectorul construcţiilor care a scăzut cu 17% anul trecut, mai ales că la jumătatea lui 2010 reprezentanţii Henkel anunţau că au teren şi autorizaţii pentru a treia fabrică în România, dar că nu pornesc investiţia până ce piaţa nu-şi revine.

"Orice creştere a pieţei ne va permite începerea lucrărilor de construcţie", spunea în iunie anul trecut Andrei Dumitrescu, directorul de marketing şi vânzări al diviziei de adezivi Henkel.

Ieri, în cadrul unei conferinţe, Dumitrescu a anunţat că grupul va începe investiţia într-o nouă fabrică anul acesta.

"Investiţia se ridică la 10 milioane de euro, dintre care 3 milioane de euro vin din fonduri europene." Fabrica Henkel urmează să devină operaţională în noiembrie 2012. Acum Henkel este în căutarea unui antreprenor general care urmează să construiască fabrica şi a unui director general pentru noua unitate de producţie. Odată cu finalizarea construcţiei Henkel intenţionează să recruteze în a doua parte a anului viitor circa 80 de oameni pentru operaţiunile din Piatra-Neamţ.

Fabrica Henkel va fi ridicată pe un teren de 36.000 de metri pătraţi care a fost achiziţionat în 2010 de la firma Napoca Development Corporation, conform informa­ţiilor anterioare. Reprezentanţii Henkel spun că au ales Piatra-Neamţ pentru a livra produse în estul ţării. "Producţia (fabricii din Roznov - n. red.) va fi absorbită de piaţa internă şi de Republica Moldova. Totuşi nu exportăm foarte mult în Moldova", a precizat Dumitrescu, fără să precizeze nivelul exporturilor.

Germanii de la Henkel mai deţin în România două fabrici de adezivi şi materiale de construcţii în Pantelimon şi Câmpia Turzii. Capacitatea totală de producţie a celor două fabrici se ridică la 500.000 de tone/an. Astfel, odată cu intrarea în funcţiune a fabricii de lângă Piatra-Neamţ capacitatea de producţie a Henkel va creşte cu 40%, până la 700.000 de tone/an.

Reprezentanţii Henkel spun că deşi piaţa stagnează, investiţia de la Piatra-Neamţ este justificată în con­diţiile în care compania estimează că sectorul construcţiilor îşi va reveni în 2012, iar capacităţile actuale de producţie ale Henkel acoperă cu greu comenzile din lunile de vară, atunci când cererea pentru materiale de construcţii atinge un punct de maxim.

"În lunile de vară cele două fabrici funcţionează la capacitate maximă. Capacitatea de producţie din prezent ne permite să acoperim 30% din piaţă", a mai spus Dumitrescu.

Grupul, cu afaceri de 133 mil. euro anul trecut în România, mai este activ şi pe piaţa bunurilor de larg consum.

Cu cine se bate

Grupul Henkel este prezent pe piaţa locală din 1994 şi are în prezent 490 de angajaţi. Cei mai mari competitori locali ai Henkel România pe piaţa adezivilor şi materialelor de construcţii sunt Adeplast, Baumit, Sika sau Duraziv. Printre brandurile diviziei de adezivi şi materiale de construcţii a Henkel se numără Ceresit, Moment sau Visage. La nivelul regiunii Europa Centrală şi de Est, grupul Henkel a avut afaceri de peste 2,2 miliarde de euro.