Topul creşterilor de pe Bursă în mai: doar 16 acţiuni din 73 sunt pe plus

Autor: Andrei Chirileasa 31.05.2011

Bursa a înregistrat corecţii semnificative în luna mai: indicele BET a pierdut 7,6%, iar indicele BET-FI (care urmăreşte SIF-urile şi FP) a scăzut cu 11,3%.

Bursa de la Bucureşti a fost lovită şi ea de starea de nelinişte de pe pieţele internaţionale determinată de sitaţia Greciei, şi de înrăutăţirea perspectivelor privind Italia şi Spania, alte două economii cu probleme din Zona euro.

În aceste condiţii, principalele acţiuni de pe bursă au suferit corecţii importante, iar cele care au înregistrat creşteri sunt excepţii ce pot fi numărate pe degete.

Vedeta lunii mai a fost fără îndoială Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT). Acţiunile combinatului chimic au crescut cu 140% pe fondul unor tranzacţii tot mai mari, principalii acţionari minoritari, nemţii de la PCC şi britanicii de la Carlson Ventures aflându-se la cumpărare. Discuţiile tot mai intense privind privatizarea companiei au fost principalul catalizator al creşterii preţului, iar transferurile s-au ridicat la peste 27 mil. lei.

Printre acţiunile care se mai află în topul câştigătorilor se numără Azomureş (AZO), Transelectrica (TEL) sau Compa Sibiu (CMP), companii care au raportat pentru primul trimestru rezultate peste aşteptări.

Surprizele sunt producătorul de şeminee Ves Sighişoara (VESY), care a crescut pe fondul schimbărilor semnificative din acţionariat, producătorul de maşini agricole Mecanica Ceahlău (MECF), care a înregistrat un profit record în primele trei luni, şi producătorul de componente auto Uamt Oradea (UAM), ale cărui acţiuni au revenit după o cădere puternică în luna aprilie.

Topul creşterilor de pe Bursă în luna mai

Oltchim Rm. Vâlcea (OLT)

140,04%

VES Sighişoara (VESY)

23,97%

Mecanica Ceahlău (MECF)

22,83%

Uamt Oradea (UAM)

21,62%

Prefab Bucureşti (PREH)

12,74%

Oil Terminal Constanţa (OIL)

12,24%

Compa Sibiu (CMP)

10,24%

Transelectrica Bucureşti (TEL)

8,96%

Azomureş Tg. Mureş (AZO)

7,37%

Amonil Slobozia (AMO)

7,24%

Farmaceutica Remedia (RMAH)

5,50%

Petrolexportimport Bucureşti (PEI)

3,43%

Socep Constanţa (SOCP)

2,94%

Ropharma Braşov (RPH)

2,61%

Erste Bank (EBS)

1,64%

Alumil Rom Industry (ALU)

1,07%

Sursa: KTD Invest