Promoţiile nu au dezgheţat creditul de consum nici în aprilie

Autor: Ciprian Botea 31.05.2011

Valul de promoţii la creditele de consum aruncate de bancheri pe piaţă în primăvară nu a reuşit să încurajeze clienţii să se împrumute mai mult, astfel că vânzările rămân în continuare sub rambursări.

Soldul creditelor de consum a continuat să scadă şi în aprilie, ajungând la 61 miliarde lei (15 mld. euro), deşi bancherii au devenit în această primăvară mai incisivi în vânzarea de credite şi cererea din partea clienţilor a fost mai mare în ultimele luni.

Bancherii explică însă că sumele împrumutate sunt mai mici, în condiţiile în care oamenii au mai puţini bani pentru plata ratelor după tăierile de salarii şi majorarea TVA de anul trecut.

Creditele de nevoi personale fără garanţii au înregistrat o scădere de 0,5% faţă de luna martie şi de 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Ritmul de scădere a încetinit însă faţă de primele trei luni din 2011.

Deocamdată bancherii se mulţumesc să atragă clienţi de la concurenţă, cărora speră să le vândă şi o sumă suplimentară pe lângă cea necesară închiderii datoriilor vechi.

"Sunt mai mulţi clienţi care accesează un credit comparativ cu anul trecut, dar o mare parte din cereri sunt pentru refinanţări. Majoritatea clienţilor care se refinanţează apelează şi la sume suplimetare, chiar dacă aceste sume nu sunt semnificative", explică Anca Bidian, CEO al brokerului de credite Kiwi Finance.

Tot mai multe bănci au venit în ultimele luni cu oferte specifice de refinanţare, deşi teoretic aproape orice tip de împrumt poate fi folosit şi în acest scop. Bidian spune că circa jumătate din clienţii care solicită un credit în această perioadă vor să-şi refinanţeze sau să-şi consolideze datoriile vechi.

Cererea de credite de retail a crescut în ultimele luni datorită promoţiilor lansate în primăvară, în special de jucătorii mari, numărul solicitanţilor urcând în luna martie la aproape 570.000 de persoane, potrivit datelor Biroului de Credit. Acesta este cel mai ridicat nivel înregistrat din toamna lui 2008, înainte ca bancherii să îngheţe creditarea.

Roxana Cosmescu, directorul executiv al polului comercial al reţelei BRD, arăta recent că piaţa creditelor de consum este mai slabă decât anul trecut, în condiţiile în care majorarea TVA şi reducerea salariilor angajaţilor din sectorul public încă afectează bugetele clienţilor.

Scăderea din aprilie a soldului creditului de consum s-a datorat exclusiv finanţărilor în valută, în con­diţiile în care împrumuturile noi în lei au înregistrat o creştere cu aproximativ 130 milioane lei faţă de luna anterioară, până la 25,9 miliarde lei (6,3 mld. euro). Aceasta a fost prima creştere lunară a creditului în lei din mai 2010 încoace.

Creditul în valută continuă să reprezinte însă aproape 58% din soldul total al finanţărilor de consum, cumulând 31,5 miliarde lei (echivalentul a 8,6 mld. euro) la sfârşitul lunii aprilie.

Clienţii au preferat în trecut să se împrumute în euro, asumându-şi riscul valutar datorită dobânzilor semnificativ mai mici decât la finanţările în lei. Statistica este însă distorsionată şi de practica Băncii Naţionale, care include în soldul creditelor de consum şi împrumuturile de mare valoare garantate cu ipotecă şi care de multe ori au mers spre investiţii imobiliare.

Bancherii susţin că tendinţa se va schimba în viitor în condiţiile în care diferenţialul de dobândă s-a redus considerabil. Mai multe bănci, inclusiv primii doi jucători din sistem, BCR şi BRD, vând credite de consum în euro la dobânzi mai mari decât în cazul finanţărilor similare în euro, în condiţiile în care riscurile asumate sunt mai mari.

Totodată, soldul creditelor de consum continuă să scadă, chiar dacă bancherii au relaxat condiţiile de creditare în ultimul an şi astfel mai mulţi clienţi se încadrează să ia un împrumut.

"Comparativ cu anul trecut, aş spune că băncile sunt mult mai acordate cu cererea de pe piaţă. Totodată, gradul de îndatorare al clienţilor care îşi consolidează datoriile într-un împrumut garantat cu ipotecă scade şi aceştia pot împrumuta sume suplimentare mai mari", comentează Bidian.