Taher caută firme româneşti pentru un proiect feroviar de 500 mil. dolari în Iordania

Autor: Neagu Lidia-Ileana 31.05.2011

Jordan Express Light Railway Company, deţinută de omul de afaceri Fathi Taher, a semnat un contract cu firma de consultanţă Railway Business, a unui fost director al CFR SA, pentru a găsi investitori români care să dezvolte un proiect feroviar de 500 milioane dolari în Iordania. "Vreau ca partea românească să participe cu cât mai multe firme în acest proiect, în afară de Electroputere şi Griro.

Firma de management va negocia şi cu alte companii din domeniu", a declarat Fathi Taher, proprietarul Electroputere Craiova şi Griro. Proiectul din Iordania se numeşte "Zaman Express" şi presupune construcţia, operarea şi transferul unei reţele feroviare pentru trenuri uşoare care va face legătura între capitala Amman şi centrul industrial al oraşului Zarqa. Zaman Express este un proiect de tip parteneriat public-privat şi presupune construcţia unei reţele duble de nouă staţii de tren pe o distanţă de 28 de kilometri.

La finalizare, linia de tren va asigura transportul zilnic pentru 460.000 de persoane în ambele sensuri dintre Amman şi Zarqa. Grupul Taherinvest a semnat un memorandum de înţelegere cu guvernul iordanian în noiembrie 2010, proiectul Zaman Express aflându-se în prezent în faza finală de proiectare.

Finanţarea proiectului din partea Taherinvest va fi asigurată în proporţie de peste 75% de către instituţii financiare din Statele Unite ale Americii. Aceleaşi organizaţii au finanţat Taher Group cu peste 80 milioane de dolari pentru dezvoltarea unui proiect hotelier de cinci stele în Kabul, Afganistan, care urmează să fie inaugurat peste două săptămâni.

Compania de management feroviar Railway Business este deţinută de un fost director general al CFR SA, Emil Sabo, şi o altă persoană fizică, Dragoş Nedelcu. Fathi Taher este acţionar în mai multe companii din România, printre care Electroputere, Laminate, Griro, hotelul de cinci stele Marriott.