Vonica a început producţia de medicamente şi se pregăteşte să deschidă un spital

Autor: Ioana David 31.05.2011

Omul de afaceri Ilie Vonica, proprietarul grupului din industria medicamentelor Po­lisano, va deschide parţial la finalul acestui an un spital de 160 de paturi la Sibiu, dar antre­pre­prenorul are în analiză şi deschiderea unei unităţi în Capitală.

Spitalul de la Sibiu, al doilea pe care Polisano îl are în acest oraş, necesită investiţii sub nivelul de 20 mil. euro anunţat iniţial, deoarece compania a "încercat să negocieze achiziţiile de aparatură" şi alte costuri. Vonica nu a precizat la cât se ridică acum investiţia totală în acest spital.

"2011 este mai bun, lucrurile încep să se mişte. Suntem optimişti că mediul de afaceri se va ameliora şi o să avem creştere economică. Începem să ieşim din criză", a spus Ilie Vonica.

Businessul lui Vonica, 55 de ani, se ridică la peste 300 mil. euro, are 1.800 de angajaţi şi include un distribuitor de medicamente (Polisano), o reţea de farmacii (Reţeta), o fabrică (Polipharma Industries), o reţea de clinici generaliste (Clinica Polisano), una de dializă, centre de fertilizare in vitro şi un spital privat (la Sibiu).

Cea mai mare firmă din grup este cea de distribuţie, care anul trecut a avut o cifră de afaceri de 245 de milioane de euro. Fabrica Polipharma a primit de curând certificarea GMP (Good Manufacturing Practices, norme obligatorii pentru orice companie din domeniul medicamentelor) şi produce vitamine şi alte medicamente care se eliberează fără a fi nevoie de prescripţie medicală.

Vânzarea produselor se face pentru piaţa din România în prezent.

Vicepreşedintele grupului Polisano şi directorul general al clinicilor este de doi ani de zile Vasile Ciurchea, care a ocupat în intervalul 2007-2009 poziţia de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). CNAS este instituţia care finanţează sistemul sanitar din România. În ceea ce priveşte reţeaua de farmacii, care numără aproximativ 50 de unităţi sub brandul Reţeta, Vonica afirmă că va începe promovarea lor "într-o perioadă relativ scurtă" şi că este interesat de extindere.

Compania a inaugurat ieri un centru de fertilizare in vitro în Bucureşti în care a investit un miliard de euro, al doilea din reţea după cel din Sibiu.

Polisano Deschide o clinică în Otopeni unde plăteşte primăriei o chirie de 323 de euro lunar, adică 0,5 euro/mp pe lună

Grupul Polisano va deschide vara aceasta o clinică în Otopeni, a patra pe care o operează în Bucureşti. Unitatea se întinde pe o suprafaţă de 635 mp (544 mp suprafaţa utilă), iar chiria lunară plătită este de 1.360,25 lei (aproximativ 323 de euro), potrivit unui anunţ publicat într-un cotidian central. Spaţiul a fost atribuit companiei de către Primăria oraşului Otopeni în urma unei licitaţii publice deschise. Ilie Vonica spune că nu a fost prezent personal, la licitaţie participând oameni din echipa lui. "Au mai fost doi sau trei jucători (prezenţi la licitaţie - n. red.)", a spus Ilie Vonica, fără să ofere şi alte detalii.

Reprezentanţii Primăriei Otopeni nu au putut fi contactaţi pentru detalii. Spre comparaţie, chiria pentru un apartament cu trei camere (90 mp) în Otopeni este de 300 de euro pe lună, potrivit anunţurilor postate pe site-ul anuntul.ro. Pentru spaţiile de birouri din Bucureşti chiria este de 10-20 euro/mp, iar la nivelul spaţiilor stradale din Bucureşti chiriile sunt de aproximativ 75 euro/mp/lună, conform datelor Colliers International, citate de Mediafax. Conform aceleiaşi surse, chiriile în spaţiile comerciale din Bucureşti sunt de 65 euro/mp/lună.