Statul pierde controlul la Fondul Proprietatea

Autor: Stefan Musgociu 31.05.2011

Statul a pierdut controlul în adunarea generală a acţionarilor (AGA) de la Fondul Proprietatea (FP) după ce Ministerul Finanţelor a cedat săptămâna trecută circa 10% din capital (1,39 mld. acţiuni) în cadrul procesului de despăgubire derulat prin Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţii, reducându-şi participaţia sub pragul de 33%.

Pachetul de acţiuni cedat este evaluat pe bursă la aproximativ 648 mil. lei (164 mil. euro). În urma conversiilor, pachetul deţinut de Ministerul Finanţelor a scăzut la 24,54%, astfel că statul nu mai poate impune deciziile în AGA. În statutul FP se spune că statul deţine controlul în AGA atât timp cât participaţia sa este de peste 33%.

Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea foştilor proprietari ale căror active au fost confiscate de regimul comunist, dar procesul de despăgubire este departe de a se fi încheiat, deşi statul a cedat deja 75% din acţiunile fondului. După listarea fondului la Bursă, statul a fost obligat să cedeze mai multe acţiuni pentru a acoperi despăgubirile, din cauza preţului mai mic.
Săptămâna trecută, acţiunile FP au atins preţul minim de la listare, de 0,48 lei/acţiune, iar capitalizarea era ieri de 1,62 mld. euro.

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a emis în perioada 23 - 27 mai un număr de 1.047 de titluri de conversie, prin care au fost transferate din portofoliul Ministerului Finan­ţelor 1,391 miliarde de acţiuni Fondul Proprietatea, potrivit datelor comunicate ieri către Mediafax. ANRP anunţase luni, 23 mai, că de la reluarea conversiei a dispus transferul a 2,15% din acţiunile FP din contul Ministerului Finanţelor.

"În perioada 2 - 27 mai 2011, Autoritatea Na­ţională pentru Restituirea Proprietăţilor a emis şi transmis Depozitarului Central un număr de 1.447 de titluri de conversie, dintre care 1.047 de titluri de conversie au fost emise şi transmise Depozitarului Central în perioada 23 mai - 27 mai a anului în curs. Valoarea totală a titlurilor de conversie aferente dosarelor cu cereri de opţiune în acţiuni la Fondul Proprietatea, emise şi transmise Depozitarului Central în vederea înregistrării în registrul acţionarilor, după încetarea perioadei de suspendare, respectiv în perioada 2 - 27 mai 2011, este în cuantum de 1.687.459.314 acţiuni (12,25% din titlurile FP - n.r.)", se arată în răspunsul ANRP.

Procesul de acordare a despăgubirilor în acţiuni a fost suspendat de la 11 ianuarie până la 2 mai, iar la reluare conversiile s-au realizat la preţul mediu de pe Bursă.Autoritatea precizează că în prezent analizează şi verifică documentele depuse în alte 366 de dosare în care s-a cerut conversia în acţiuni Fondul Proprietatea.

Întrucât participaţia statului a scăzut sub 33%, Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, poate să propună schimbarea modalităţii de vot, după cum anunţa la mijlocul lunii ianuarie managerul de fond al FP, Greg Konieczny.Atât timp cât statul a avut peste 33% din acţiunile FP, Ministerul Finanţelor a avut posibilitatea să voteze cu toate acţiunile din portofoliu, însă în cazul celorlalţi acţionari se aplică o politică diferită.

Astfel, acţionarii care deţin sub 1% din acţiuni au un drept la vot pentru fiecare titlu din portofoliu. În cazul participaţiilor plasate între 1% şi 3%, posesorii au un vot la două acţiuni, iar pachetele cuprinse între 3% şi 5% asigură un singur vot la trei acţiuni.Dacă un acţionar deţine mai mult de 5% din capitalul FP, diferenţa peste pragul de 5% nu conferă niciun drept de vot.

La 16 mai, data de înregistrare pentru dividend, Ministerul Finanţelor deţinea 36% din acţiunile FP, un pachet reprezentând 31,41% din acţiuni era deţinut de persoane fizice şi juridice din România, iar investitorii străini controlau 31,82% din titluri, potrivit raportărilor Fondului Proprietatea.

Intrarea unor noi pachete de acţiuni FP în piaţă i-a determinat pe unii investitori să vândă titlurile, aceştia estimând că noii acţionari vor fi dispuşi să cedeze acţiunile la preţuri mai mici. Astfel, acţiunile Fondului au scăzut în luna mai cu peste 13%, de la 0,5605 lei la 0,486 lei.