Ministerul Sănătăţii a finalizat clasificarea spitalelor: 7 unităţi de stat la prima categorie

Autor: Ioana David 01.06.2011

7 unităţi sanitare au fost clasificate în categoria I de competenţă, cea mai înaltă trepată pe care un spital o poate avea în România, potrivit datelor anunţate astăzi de Ministerul Sănătăţii.

Această categorie include unităţile cu un nivel de competenţă foarte înalt, care asigură asistenţa medicală la nivel regional, deservind populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi alte judeţe, cu cel mai înalt nivel de dotare şi încadrare cu resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte înalt.

Ministerul a decis că în această categorie intră Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul de Urgenţă Floreasca Bucureşti, Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara, Spitalul Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş, Spitalul de Urgenţă Constanţa, Spitalul Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon din Iaşi, Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj Napoca.

"Începând de astăzi, 1 iunie, două reguli foarte importante au fost introduse în sistemul de organizare spitalicesc. Este vorba despre clasificarea unităţilor sanitare cu paturi în funcţie de competenţă şi corectarea modului de finanţare al acestora în funcţie de categoria în care s-au încadrat. Prin aplicarea acestora, bugetele spitalelor vor fi majorate cu 500 milioane de lei", a declarat ministrul sănătăţii, Cseke Attila.

Un număr de 347 unităţi sanitare publice cu paturi existente în România, atât în reţeaua Ministerului Sănătăţii, cât şi în administrarea autorităţilor locale, au fost clasificate, în funcţie de competenţă, în cele 5 categorii.

Un procent de 25% dintre acestea (87 unităţi) au fost clasificate provizoriu, într-o anumită categorie, până la 31 decembrie 2011, cu condiţia de a realiza un plan de conformare specific fiecărei unităţi.