Traian Băsescu a finalizat proiectul "parlamentului unicameral" şi deschide un nou front

Autor: Iulian Anghel 01.06.2011

Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari acestea sunt două dintre prevederile proiectului de modificare a Constituţiei, finalizat la nivelui Preşedinţiei şi transmis astăzi Consiliului Legislativ pentru avizul conform.

Preşedintele Traian Băsescu va explica la ora 17.00 într-o conferinţă de presă principalele puncte ale modificărilor pe care le are în vedere.

Potrivit opiniilor preşedintelui exprimate în trecut, referendumul pentru aprobarea noii Constituţii ar putea fi organizat odată cu primul tur al alegerilor locale din vara viitoare (este posibil nici să nu mai fie un al doilea tur de vreme ce Camera Deputaţilor a decis miercuri că primarii vor fi aleşi într-un singur tur).

După avizul Consiliului Legislativ, proiectul va fi transmis Curţii Constituţionale şi după OK-ul acesteia, Parlamentului pentru a fi luat în dezbatere.

Viitoarea Constituţie ar urma să prevadă trecerea la un parlament unicameral cu maximum 300 de parlamentari - aşa cum a decis electoratul în referendumul pentru modificarea Constituţiei organizat odată cu alegerile prezidenţiale trecute. Trecerea la un parlamentul unicameral a fost una dintre temele de campanie ale preşedintelui Băsescu.

Băsescu susţine că nu doreşte o nouă republică şi că atribuţiile actuale ale preşedintelui şi ale Parlamentului rămân aceleaşi. "Cer doar aplicarea rezultatului referendumului, adică un parlament unicameral cu 300 de parlamentari", a spus Băsescu, recent, la Radio România Actualităţi.

Alte modificări:

@ Relaţia dintre preşedinte şi primul ministru: cei doi trebuie să se consulte şi să ajungă la o concluzie asupra numelui noului premier.

@Parlamentului trebuie să-şi exprime votul în maximum 10 zile asupra unui guvern propus pentru învestitură (în toamna 2009, când preşedintele l-a nominalizat pe Liviu Negoiţă pentru a forma Guvernul, Parlamentul nu a luat în discuţie propunerea mai bine de o lună şi apoi s-a intrat în perioada constituţională în care guvernul nu mai poate fi schimbat din cauza apropierii alegerilor.

@ Dacă Parlamentul nu discută propunerea în 10 zile se consideră că guvernul a picat.

@După două astfel de proceduri, se poate dizolva Parlamentul.

@Constituţia ar urma să prevadă un prag maxim al deficitului bugetar.

Parlamentul este cel care decide cum se modifică Constituţia, referendumul care a fost organizat deja nefiind decât consultativ.

Nu există masă critică în Parlament pentru modificarea Constituţiei. PNL şi PSD se opun parlamentului unicameral.

Modificarea Constituţiei trebuie decisă cu o majoritate de două treimi din numărul parlamentarilor. Nici puterea şi nici opoziţia nu au acest număr, de aceea este nevoie de consens.

În faţa refuzului opoziţiei de a accepta Parlamentul unicameral, Băsescu va invoca votul de la referendum şi va putea acuza opoziţie - indiferent de argumentele ei - că blochează reforma statului.

Modificarea Constituţiei va fi una dintre temele de campanie la viitoarele alegeri, dacă ea nu se va produce până atunci.