Banca Ungariei critică planul de a ajuta debitorii în valută

Autor: Bogdan Cojocaru 01.06.2011

Banca centrală a Ungariei atenţionează că planul guvernului de a-i ajuta pe cei care au accesat împrumuturi în valută ameninţă, în unele aspecte, stabilitatea financiară şi va afecta capacitatea de creditare a băncilor, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

La începutul acestei săptămâni guvernul şi băncile au convenit să fixeze temporar cursul de schimb valutar pentru creditele ipotecare în monedă străină şi să ridice moratoriul referitor la evacuări

Astfel, creditorii vor fixa cursul de schimb forint/franc elveţian la 180 de forinţi pentru un franc, mult sub cursul actual de 220 de forinţi pe franc. Acordul mai prevede un curs de 250 de forinţi pentru un euro şi de 200 de forinţi pentru 100 de yeni. Acceptarea cursurilor fixe va fi voluntară pentru debitori.

Diferenţele dintre plăţile la curs fix şi cele la cursul real vor fi contabilizate în conturi în forinţi separate unde datoria se va acumula sau va dispărea dacă cursurile de schimb o vor permite. Dacă datoria persistă, va trebui plătită până la expirarea perioadei de protecţie, la începutul anului 2015.

Deoarece planul nu face diferenţa între debitorii cu probleme de cei care-şi onorează obligaţiile, plăţile mai mici ar putea duce la creş­terea consumului, situaţie în care numărul rău-platnicilor ar putea urca. "După expirarea pe­rioa­dei de graţie, clienţii se vor confrunta cu o povară şi mai mare. Opţiu­nea fixării cursului de schimb ar trebui limitată doar la cei cu pro­bleme", explică banca.