Cu ce merge Băsescu "în buzunar" la negocierile cu Parlamentul: recuplarea alegerilor generale

Autor: Gabriel Pecheanu 01.06.2011



Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că este dispus să negocieze cu Parlamentul o soluţie pentru recuplarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale.

"Poate fi subiect de negociere, de discuţie între mine şi Parlament - o soluţie de recuplare a alegerilor. Nu puteam să înscriu aici (în proiectul de revizuire a Constituţiei - n.r.), dar este un element pe care sunt dispus să-l negociez cu Parlamentul. Nici eu nu mă pot duce fără nimic în buzunar", a declarat Traian Băsescu.

El a mai spus că o revizuire a Constituţiei nu poate viza mandatul său.

"Deci mandatul meu nu este vizat de această revizuire. Ceea ce nu înseamnă că într-o negociere cu partidele politice nu aş putea ajunge ajunge la o concluzie dacă vom intra şi în termenii de funcţionare ai preşedintelui sau într-o intenţie de suprapunere a unor alegeri, ca să nu mai fim în fiecare an în tot soiul de alegeri. Deci nu este o abordare parti-pris, eu nu mai pot beneficia de eventuale prevederi ale noii Constituţii", a conchis şeful statului.

Mandatul preşedintelui României este de cinci ani şi se exercită de la data depunerii jurământului, se prevede în proiectul de revizuire a Constituţiei, prevederea fiind identică cu cea în vigoare în prezent.

Preşedintele Băsescu s-a declarat, în ultima vreme, în repetate rânduri, susţinător al revenirii la mandatul de patru ani pentru şeful statului şi al recuplării alegerilor legislative cu cele prezidenţiale.