Nebunie pe Oltchim: Compania care apare pe toate listele de restructurare a ajuns să valoreze 100 mil. euro pe Bursă

Autor: Andrei Chirileasa 02.06.2011

Acţiunile combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) au crescut cu încă 15% în deschiderea şedinţei de tranzacţionare, atingând un preţ de 1,317 lei, pe fondul celor mai mari tranzacţii din deschiderea Bursei, de peste 1,5 mil. lei.

Astfel, capitalizarea companiei, care în ultimii 10 ani a fost inclusă pe toate listele de restructurare sau privatizare ale guvernelor care s-au succedat în acest interval, a ajuns la 110 mil. euro, faţă de 16 mil. euro la începutul anului.

Oltchim a înregistrat în ultimii trei ani pierderi cumulate de 667 mil. lei (160 mil. euro), iar la finele anului trecut avea datorii de 2,3 mld. lei şi capitaluri proprii negative, de minus 548 mil. lei.

Creşterea acţiunilor Oltchim vine însă după ce compania a raportat dublarea afacerilor în primul trimestru al acestui an, la 464 mil. lei (110 mil. euro), şi pierderi de 20 de ori mai mici faţă de primele trei luni din 2010.

În plus, grupul german PCC, principalul acţionar minoritar, a început să acumuleze acţiuni de pe Bursă pentru a-şi consolida participaţia, în vederea asigurării unei poziţii avantajoase în viitorul proces de privatizare a companiei. Nemţii au ajuns să deţină peste 16% din acţiuni. Statul român are 55%, prin Ministerul Economiei, şi a convenit cu FMI să soată compania la privatizare până la finele anului.

Între timp, Oltchim a anunţat şi noi achiziţii de active de la Petrom, iar săptămâna trecută a înaintat companiei petroliere o ofertă pentru achiziţia rafinăriei Arpechim, demers în care este sprijinit de stat.