Investiţiile în economia naţională au scăzut în primul trimestru cu 2,9%, la 9,81 miliarde lei

Autor: Ana Maria Neagu 02.06.2011

Investiţiile realizate în economia naţională în primul trimestru au scăzut cu 2,9% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, la 9,81 miliarde lei, pe fondul reducerii fondurilor alocate pentru lucrări de construcţii noi şi pentru utilaje, inclusiv mijloace de transport, potrivit datelor INS.

Astfel, în primele trei luni investiţiile nete realizate în lucrări de construcţii noi au scăzut cu 6,1%, la 4,41 miliarde lei, iar cele în utilaje (inclusiv mijloace de transport) s-au redus cu 2%, la 4,46 miliarde lei. Creştere s-a înregistrat la alte cheltuieli, cu 3,4%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional Statistică (INS).

Ca pondere în total investiţii, se constată o scădere cu 0,3 puncte procentuale la lucrările de construcţii noi, la 45%, şi cu 0,2 puncte procentuale la utilaje (inclusiv mijloace de transport), la 45,5%. Ponderea investiţiilor în alte cheltuieli a crescut cu 0,5 puncte procentuale, la 9,5%.

Aproape 40% din investiţiile realizate în primul trimestru au fost realizate în industrie, 38,5% în comerţ/servicii (comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor), 14,6% în construcţii, 5,4% în agricultură şi restul în alte sectoare.