Povestiri de pe Dealul Negru şi alte desene/ de Daniel Nicolescu

Autor: Daniel Nicolescu 02.06.2011

Pagina de gardă a spectaculosului site creat de Dan Liviu Stănescu (atelier-xx.net) este vegheată de un citat din Ludwig Mies van de Rohe. E vorba de o profesiune de credinţă a arhitectului, pe care webmaster-ul, cel puţin, pare că şi-o asumă integral: "Forma, ca scop în sine, este doar formalism. Un formalism pe care îl respingem, tot aşa cum respingem Stilul, care nu constituie una dintre aspiraţiile noastre." Atât de radicala sentinţă îl urmăreşte însă pe Dan Stănescu nu doar în spaţiul căruia i-a dedicat vocaţia sa fundamentală şi înlăuntrul căruia a devenit profesionist - arhitectura - ci şi în plastică. Un domeniu pe care el, nu fără o oarecare doză de cochetărie, îl declară ca fiind un "violon d'Ingres". (Artistul afirmă că aventura sa plastică reprezintă doar rodul unor momente de "pauză şi reflexie", iar nu de trudă susţinută.) Deşi are un stil de o desăvârşită acurateţe, deşi este devotat expresiei şi ţinutei riguroase a desenului, Dan Stănescu tânjeşte, în fiecare din evoluţiile sale grafice, să comunice sensuri, de multe ori în ordine etică. Chiar peisajele sale (de pildă licornele rătăcite printre vrejurile unor flori uriaşe) vorbesc despre puritatea de la rădăcina lucrurilor, despre valorile ascunse care ne salvează. Pentru el, stilul este doar vehiculul care îi aduce ideile la lumină.

Mă gândeam, încercând să calific naturaleţea cu care investeşte har în toate acţiunile sale, la vorba sarcastică a unui contemporan care, vorbind despre un confrate, spunea: "E scriitor printre diplomaţi şi diplomat printre scriitori", vorbe ce atestau faptul că, şi colo şi colo, colegul era un ageamiu. Contemplând selecţia lucrărilor lui Dan Liviu Stănescu din expoziţia retrospectivă de azi*, mă simt nevoit să întorc pe dos vorbele acestea de duh: Dan Stănescu este arhitect printre arhitecţi şi, iată, aici voiam să ajung, grafician între graficieni.

Arhitectul Dan Liviu Stănescu s-a născut la Bucureşti, în 24 aprilie 1953. După absolvirea Institutului de Arhitectură "Ion Mincu" din Bucureşti a fost scenograf la Studiourile Cinematografice Buftea şi arhitect la Oficiul de Expoziţii al Ministerului Culturii. În anii 80 participă cu lucrări la Trienala de Design (1983) şi la Bienalele de Grafică (1984 şi 1988). În 1987 câştigă premiul I la Expoziţia Internaţională de Grafică de la Parma. În 1989 se stabileşte în Italia. Devine membru al Ordinului Arhitecţilor din Milano, lucrează ca arhitect, dar se ocupă şi de decoraţiuni interioare, continuă să fie pasionat de grafică, iar apoi îşi extinde activitatea la grafică pe calculator, web design, crearea de site-uri. Participă la diferite expoziţii, obţinând în 1990 premiul II la Expoziţia Internaţională de Grafică de la Parma, iar în 1993 primeşte premiul şi diploma de onoare la Marele Concurs Internaţional de Pictură "Culoare şi căldură în Milano Centrale". În 2002 prezintă circa 60 de lucrări de grafică, pictură şi design la expoziţia organizată la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. Îşi continuă activitatea ca arhitect atât în Italia, cât şi în România. Se stinge fulgerător din viaţă la Bucureşti în, 4 octombrie 2010.

*) Dan Liviu Stănescu, Povestiri de pe Dealul Negru, Institutul de Arhitectură Ion Mincu Bucureşti, 26 mai-10 iunie. Vernisajul expoziţiei a fost însoţit de lansarea volumului de nuvele scris şi ilustrat de artist, intitulat "Povestiri de pe Dealul Negru".