Grecia ar putea prezenta vineri noi măsuri de austeritate

Autor: Bogdan Cojocaru 02.06.2011

Guvernul elen intenţionează să prezinte vineri un nou program vizând reducerea deficitului bugetar care include accelerarea planurilor de privatizare şi un pachet de măsuri de reducere a cheltuielilor cu 6,4 miliarde de euro, au declarat surse guvernamentale, citate de Reuters.

Programul, care include majorări de taxe, vine după ce agenţia de evaluare financiară Moody's a dus ratingul Greciei cu trei trepte mai jos în categoria "junk" şi a fost convenit de guvern şi reprezentanţi ai FMI, UE şi BCE aflaţi la Atena. Noile măsuri de austeritate au ca scop reducerea deficitului bugetar uriaş al statului şi eliberarea unei tranşe de 12 miliarde de euro din pachetul de salvare de 110 miliarde de euro convenit anul trecut cu instituţiile financiare internaţionale şi UE.

Deoarece acest pachet, care a fost însoţit de măsuri severe de austeritate, nu a reuşit să repună pe picioare finanţele greceşti, Atena negociază un al doilea program de salvare care ar putea aduce 65 miliarde de euro până în 2013.

Imaginea pe care UE o are despre următorul program de asistenţă financiară diferă de cea a BCE, cei din urmă opunându-se ferm oricărei forme de restructurare a datoriilor.

Un oficial al băncii centrale a zonei euro, Juergen Stark, a oferit recent speranţa unui compromis spunând că o înţelegere cu investitorii pentru rostogolirea datoriilor elene poate fi acceptată, dar numai în cadrul unui pachet mai larg de măsuri.