Ungaria ar putea majora salariile medicilor cu banii strânşi din „taxa hamburger“

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 02.06.2011

Guvernul ungar ar putea introduce o taxă pe produsele nesănătoase, supranumită "taxa hamburger", o parte din sumele obţinute urmând a fi utilizate pentru majorarea salariilor medicilor în scopul opririi valului în creştere de plecări în străinătate din rândul tinerilor medici, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters.

Miklos Szocska, secretar de stat în ministerul sănătăţii, a declarat că este "foarte probabil" ca Ungaria să impună noua taxă anul viitor, însă nu a oferit detalii privitoare la suma care ar putea fi obţinută.

Ungaria a aprobat re­cent un plan naţional de re­formare a sectorului să­nătăţii în scopul susţinerii spi­talelor, îmbună­tăţirii ser­viciilor medicale şi stopării exodului din ţară al an-ga­jaţilor din sector.

Reformele sunt nece­sare pentru diminuarea cos-turilor suportate de pa­cienţi, redu­cerea listelor de aşteptare şi salvarea spita­lelor de la in­trarea în inca­pacitate de plată, a declarat Anna Nagy, pur­tător de cuvânt al guvernului.

Reducerea cheltuielilor pe medicamente şi sporirea efi­cienţei sistemului serviciilor medicale fac parte din refor­mele fiscale şi structurale lansate de Ungaria în martie, reforme necesare pentru susţinerea unui deficit bugetar scăzut.

Szocska a declarat că statul va prelua controlul asupra spitalelor din Budapesta şi ar putea crea trei centre de urgenţă în capitală. Potrivit secretarului de stat, deciziile finale care vor afecta structura sistemului de servicii medicale vor fi luate până în toamnă, noua structură de finanţare putând intra în vigoare de anul viitor.

Szocska a declarat că o utilizare mai eficientă a resurselor identificate de guvern în cadrul sistemului ar putea aduce 10-20 miliarde de forinţi (53,9-107,8 mil. dolari), ce ar putea fi folosiţi pentru majorarea salariilor din sector.

Guvernul va modifica de asemenea modul de alocare a fondurilor pentru o mai bună adaptare a finanţării la performanţe.