FP a pierdut procesul pentru donaţia de la Romgaz

Autor: Andrei Chirileasa 02.06.2011

Fondul Proprietatea (FP), acţionar minoritar la Romgaz Mediaş, a pierdut recursul formulat împotriva companiei pentru donaţia de 400 mil. lei vărsată la buget de producătorul de gaze controlat de stat, decizia instanţei fiind definitivă şi irevocabilă, au declarat surse oficiale citate de Mediafax.

Decizia aparţine Curţii de Apel Alba-Iulia, secţia comercial. Romgaz a fost reprezentată în proces de casa de avocatură Boştină şi Asociaţii.

Ministerul Economiei, care deţine 85% din acţiunile Romgaz, a aprobat la 30 noiembrie 2010, în cadrul adunării generale a acţionarilor (AGA) de la Romgaz, realizarea unei donaţii de 400 mil. lei către bugetul statului, în baza unei hotărâri de guvern din august 2010.

În calitate de acţionar minoritar al Romgaz, cu o participaţie de 15%, Fondul Proprietatea a votat împotriva acordării donaţiei şi a decis să ia măsuri legale împotriva acesteia, invocând protejarea drepturilor acţionarilor FP. Tribunalul Sibiu a respins, în ianuarie, cererea formulată de FP împotriva Romgaz Mediaş privind anularea deciziei AGA, iar Fondul a anunţat că va continua litigiul prin promovarea căilor de atac.

Donaţia de la Romgaz a fost criticată extrem de dur atât de reprezentanţii Franklin Templeton, administratorul FP, cât şi de brokerii şi investitorii de pe Bursă. Fondul a pierdut circa 60 mil. lei în urma deciziei statului, invocată de Templeton ca explicaţie pentru evoluţia negativă a acţiunilor FP.

"Această decizie con­damnă la subdezvoltare piaţa de capital din România şi nicio naţiune nu se poate dezvolta economic dacă nu înţelege rolul şi importanţa bursei. Faptul că drepturile acţio­narilor sunt nesocotite în România va duce, mai devreme sau mai târziu, la condamnarea României la nivel interna­ţional, pe lângă efectul imediat prin care nu vom mai atrage investitori decât la discount-uri din ce în ce mai mari. Cazul este atât de dramatic încât în 2011 nu ştiu să mai existe nici măcar ţări africane care să procedeze aşa, ultimul caz pe care mi-l amintesc la nivel mondial fiind cel al Venezuelei, care prin dictatorul Hugo Chavez a naţionalizat câmpurile petroliere în 2007", a declarat Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital.