Topul câştigurilor de pe Bursă la cinci luni: Oltchim a înmulţit de şase ori banii investitorilor

Autor: Andrei Chirileasa 02.06.2011
Acţiunile companiilor din industria chimică, precum Oltchim şi Azomureş, şi a companiilor cu exporturi ridicate, precum Alro şi Compa, se numără printre titlurile care au adus cele mai mari câştiguri investitorilor de pe Bursă. În alte cazuri, dividendele au contribuit semnificativ la randamentele obţinute de investitori.


Acţiunile combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), cea mai mare companie industrială aflată în portofoliul statului, care s-a confruntat cu mari probleme în ultimii ani, au fost de departe cel mai profitabil plasament de pe Bursă în primele cinci luni ale anului, înregistrând o creştere de 466% faţă de preţul la care se tranzacţionau la finele lui 2010.

Nimic nu ar fi anunţat aceas­tă evoluţie la începutul anului, când Oltchim raporta rezultatele preliminare pe 2010: pierderi de peste 200 mil. lei şi afaceri de 1,3 mld. lei, în creştere faţă de 2009, dar mult sub nivelul bugetat. Cu datorii de 2,3 mld. lei şi capitaluri proprii negative, Oltchim era departe de a fi o acţiune atractivă, care să ofere perspective de creştere pentru investitori.

Topul câştigurilor de pe Bursă la cinci luni: Oltchim a înmulţit de şase ori banii investitorilor

Situaţia s-a schimbat însă la mijlocul lunii februarie, când acţiunile Oltchim au început să mişte pe Bursă pe fondul unor tranzacţii mai mari. Explozia s-a produs la începutul lunii aprilie, când SIF Oltenia şi-a vândut pachetul de 6,5% din acţiuni, iar în acţionariatul Oltchim a apă­rut un investitor nou, Carlson Ven­tures, un fond de inves­tiţii specializat pe active cu probleme. Britanicii au anunţat că deţin circa 12% din companie prin intermediul unei firme înregistrate în Cipru, Nachbar Services.

A început apoi nebunia. Mai întâi compania a raportat dublarea afacerilor în primul trimestru, la 464 mil. lei (110 mil. euro), şi pierderi de 20 de ori mai mici. Apoi, au apărut informaţii că Guvernul s-a angajat în faţa FMI să demareze privatizarea Oltchim până la finele anului. Se vorbea chiar că în caz contrar Oltchim ar putea fi lichidată.

Nemţii de la PCC, care se luptă de trei ani cu conducerea Oltchim, au intrat dintr-o dată la cumpărare, luând din piaţă circa 4% din acţiuni în ultima lună şi majorându-şi participaţia astfel la 16%. Tranzacţiile zilnice au sărit de la câteva zeci de mii de lei la milioane de lei, iar preţul acţiunilor a urcat de la 0,41 de lei la începutul lunii mai la 1,15 lei/acţiune.

Brokerii pun această creştere pe seama speculatorilor, încurajaţi să intre în piaţă de achiziţiile PCC. În general, creşterile speculative de asemenea amploare sunt urmate de corecţii puternice. Ieri acţiunile Oltchim au mai crescut cu 15%, apropiindu-se de maximul istoric. Capitalizarea companiei a urcat astfel la 110 mil. euro, faţă de 16 mil. euro la începutul anului.

Creşteri puternice au înregistrat şi acţiunile producătorului de îngră­şă­min­te chimice Azo­mureş Târgu Mureş (AZO), care au adus investitorilor un câştig de 70%. În cazul Azomureş, evoluţia a fost susţinută de profitul record raportat în 2010 (153 mil. lei la afaceri de 1,2 mld. lei). Şi pe primul trimestru al acestui an Azomureş a raportat rezultate în creştere.

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) şi cel de componente auto Compa Sibiu (CMP) sunt alte două companii care au raportat creşteri semnificative ale rezultatelor financiare în 2010 şi în primul trimestru din 2011. Cele două companii, care livrează preponderent la export, au beneficiat de ieşirea mai rapidă din criză a economiilor occidentale. Acţiunile celor două companii au adus câştiguri de circa 40%.

Majoritatea acţiunilor lichide au adus câştiguri investitorilor

Randamente semnificative au oferit şi acţiunile companiilor care au distribuit dividende mari în acest an, cum sunt VAE Apcarom Buzău (APC) şi Zentiva Bucureşti (SCD).

Ambele companii au distribuit acţionarilor atât profiturile din 2010, cât şi o parte din rezervele constituite din profiturile anilor precedenţi. Astfel, valoarea dividendului brut a urcat la circa 30% din preţul acţiunilor de la începutul anului. Adăugând la asta o creştere a preţului acţiunilor de 20%, în cazul Apcarom, rezultă un câştig total de peste 50%.

Dintre acţiunile lichide, SIF Muntenia (SIF4) şi OMV Petrom (SNP) au oferit cele mai mari randamente la cinci luni, de circa 26%, urmate de SIF Moldova (SIF2), cu 22%, şi SIF Oltenia (SIF5), cu 20%. BRD şi Banca Transilvania (TLV) au adus câştiguri de 16-17%, incluzând dividendele sau acţiunile gratuite distribuite. Marea dezamăgire a fost Fondul Proprietatea (FP), listat la 25 ianuarie, ale cărui titluri au pierdut peste 20% faţă de preţul de închidere din prima zi de tranzacţionare.