Noul Windows va integra Skype şi va fi optimizat pentru tablete

Autor: Mediafax 02.06.2011

Microsoft a prezentat joi, în Statele Unite şi Taiwan, o versiune a următorului sistem de operare pregătit de companie, cu numele de cod Windows 8. Principalele noutăţi aduse de următorul Windows sunt accentul pus pe funcţiile touchscreen şi optimizarea pentru computere tabletă, Microsoft încercând să prindă din urmă Apple pe această piaţă aflată într-o expansiune explozivă.

Compania promite că sistemul va fi compatibil cu o gamă largă de computere şi gadget-uri, de la PC-uri tradiţionale la laptop-uri şi tablete, primind comenzi atât prin touchscreen, cât şi prin tastatură şi mouse. Microsoft vrea să integreze serviciile Skype de telefonie şi videoconferinţă pe internet în noul sistem de operare, după ce a cumpărat luna trecută compania cu 8,5 miliarde de dolari.

Microsoft, cel mai mare dezvoltator de software din lume, ar trebui să lanseze noul sistem pe piaţă în următoarele 18 luni, notează Reuters. Anunţul noilor funcţii a fost însă umbrit de faptul că unii producători de PC-uri se plâng deja de restricţiile impuse de companie pe gradul de implicare a terţilor în dezvoltarea produsului. Gigantul software a indicat însă producătorilor de cipuri care vor să folosească Windows 8 pentru tablete că trebuie să lucreze cu un singur producător de PC-uri, pentru a accelera procesul de distribuţie, potrivit informaţiilor publicate de Bloomberg şi Dow Jones.

Unii producători de PC-uri s-au plâns că ar putea "rămâne pe dinafară" pe piaţa tabletelor cu noul sistem de operare Microsoft. Oficialii Microsoft au spus că data lansării noului sistem este secretă, precizând doar că produsul nu va fi gata până la toamnă. De obicei, Microsoft aşteaptă 24-36 de luni între lansările de versiuni majore de Windows, astfel că data apariţiei pe piaţă a Windows 8 ar fi în intervalul octombrie 2011 - octombrie 2012.