Afacerile din comerţ au urcat în aprilie faţă de martie, dar au scăzut faţă de aceeaşi lună din 2010

Autor: Ana Maria Neagu 03.06.2011

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia celui auto, a crescut în aprilie, ca serie brută, cu 0,4% faţă de martie, dar a scăzut cu 4% faţă de aceeaşi lună din 2010, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Evoluţia comparativ cu luna anterioară s-a datorat creşterilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (Ă4,8%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (Ă2,4%). Vânzările de produse nealimentare au scăzut cu 3,8%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, în aprilie faţă de martie, a scăzut pe ansamblu cu 1,8%, din cauza reducerii vânzărilor de carburanţi pentru autovehicule în magazine specializate (-3,3%) şi a celor de produse nealimentare (-0,6%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au rămas la acelaşi nivel.

Comparativ cu aceeaşi lună din 2010, în aprilie anul acesta volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a scăzut cu 4% ca serie brută, pe fondul diminuării vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-5,8%), de carburanţi pentru autovehicule în magazine specializate (-4,4%) şi de produse nealimentare (-2,3%).

Ca serie ajutată, scăderea a fost mai accentuată, de 6,2%, din cauza reducerii cu 8,3% a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun, cu 4,2% a comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate şi cu 0,1% a vânzărilor de produse nealimentare.

În primele patru luni, afacerile din comerţul cu amănuntul au scăzut cu 5,2% ca serie brută şi cu 5,9% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.