Libia a pariat 1 mld. dolari pe acţiuni Soc Gen

Autor: Radu Racu 03.06.2011

Grupul financiar francez Societe Generale a întocmit în martie 2008 un plan de investitiţii de 1 miliard de dolari pe acţiunile proprii pentru fondul de investiţii al Libiei, plasament care a pierdut 72% din valoare până în vara anului trecut, scrie Financial Times, în ediţia de vineri, subliniind porfitabilitatea contractelor derulate de marile grupuri europene cu guvernul lui Gaddafi, de cele mai multe ori în defavoarea statului african.

Ziarul britanic susţine că a avut acces la documente care atestă o tranzacţie de 1 miliard de dolari investiţi de statul african, bani care urmau să fie returnaţi Autorităţii de Investiţii a Libiei în anul 2018, la o valoare care să reflecte echivalentul unei investiţii în acţiuni Soc Gen. Investiţia s-a făcut prin tranzacţii derivate, după ce banca a spus investitorilor libieni că o investiţie directă în dolari ar fi supusă fluctuaţiilor valutare.

Acest episod este un exemplu clar al felului în care mari companii din SUA şi Europa au făcut afaceri cu regimul Gaddafi, în feluri în care fie cău au generat sau nu beneficii pentru statul african, au produs comisoane şi venituri considerabile pentru ele, notează Financial Times.